Hlavní obsah

Za brutální rasistické napadení chlapce dostal 16letý Rom maximální trest - 10 let

Právo, Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Šestnáctiletý romský mladík, který letos v dubnu brutálně zbil jiného chlapce na Teplicku, dostal za svůj čin deset let vězení. Podle Krajského soudu v Ústí nad Labem byl jeho čin rasistický. Soud se ztotožnil téměř se všemi body obžaloby. Obžalovaný dostal trest v maximální výši, kterou zákon u mladistvých umožňuje.

Článek

Mladík v dubnu v Krupce zbil tehdy dvanáctiletého chlapce. Obžaloba zahrnovala pohlavní zneužití, znásilnění, loupež, vydírání a pokus o vraždu ve spolupachatelství.

Druhému útočníkovi, který se na týrání chlapce podílel, soud trest neuložil. Při napadení mu ještě nebylo 15 let. Rozsudek není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu na odvolání.

Soudkyně Kamila Elsnicová označila jejich jednání za jednoznačný lynč. Při samotném fyzickém napadání útočníci chlapci řekli, že mu udělají to samé, co prý dělal Hitler cikánům.

Napadený chlapec žije v dětském domově a jeho matka žije v Ústí nad Labem v azylovém domě. Hoch podle soudu patří v dětském domově k nejslušnějším a jako jeden z mála svěřenců studuje na osmiletém gymnáziu.

I imbecilovi musí být jasné, že takový útok na kluka, který má 35 kilo, může způsobit smrt.
soudkyně

Soudní znalec shledal u napadeného IQ 111, nikdy s ním prý nebyly kázeňské problémy. Dnes podle soudu nese těžké psychické následky a bere antidepresiva.

Naproti tomu odsouzený byl i dříve několikrát stíhán a je negramotný, podle znalce má IQ 41, je tedy klasifikován jako imbecil. "Ale i imbecilovi musí být jasné, že takový útok na kluka, který má 35 kilo, může způsobit smrt," uvedla ve čtvrtek v odůvodnění rozsudku soudkyně Kamila Elsnicová.

Kdyby se narodil o pár kilometrů dál na západ, nebo naopak na východ, mohl by se dívat na svět už jen skrz mříže.
soudkyně

S ohledem na retardaci útočníka a prostředí, v němž vyrostl, není naděje na převýchovu, konstatoval znalecký posudek. I proto dostal maximální možný trest.

"Kdyby se narodil o pár kilometrů dál na západ, nebo naopak na východ, mohl by se dívat na svět už jen skrz mříže. Nebo dostat trest smrti," prohlásila soudkyně.

Druhý útočník stíhán není, patnácté narozeniny totiž oslavil až v září. V současnosti je v nápravném zařízení v Chrastavě a jdou o něm velmi negativní reference. Vyhrožuje prý smrtí sestrám i chovancům.

"Je otrlý, neštítí se ničeho. Troufám si říct, že ho tu brzy uvidíme v jiné roli," uzavřela soudkyně.

Jel navštívit matku

O případu se veřejnost dozvěděla letos na jaře poté, co tisíce majitelů e-mailových adres po celé zemi dostaly do své pošty fotografie ztlučeného třináctiletého chlapce z Duchcova na Teplicku i s děsivým popisem, jak ke krvavým šrámům přišel.

„Použili výhrůžky se znaky rasové nesnášenlivosti. Chlapec utrpěl četná zranění, s nimiž byl hospitalizován v nemocnici,“ uvedla krátce po činu policejní mluvčí Ilona Novotná.

K události došlo letos 29. dubna. Třináctiletý hoch se vydal z Duchcova na Teplicku, kde žije v dětském domově, do 30 kilometrů vzdáleného Ústí nad Labem za svou matkou.

Protože mu ujel vlak, šel pěšky podél železniční tratě. V polovině trasy, nedaleko nádraží v Krupce - Bohosudově, potkal čtrnáctiletého romského mladíka a jeho kamaráda.

Chtěli po něm peníze a mobil. Protože nic neměl, dvojice ho zbila a poté také znásilnila. Kromě spousty podlitin a škrábanců po celém těle, mu útočníci údajně roztrhli slezinu, odrazili ledvinu, zlomili dvě žebra, způsobili otřes mozku a přivodili plicní embolii. Pak ho nechali ležet a odešli. Zubožený kluk se připlazil do železniční stanice, jejíž personál přivolal pomoc.

Doslova bojoval o život

Podle lékařů unikl smrti jen o vlásek. „Jeho stav byl velmi vážný. Lékaři ho zázračně vrátili do života,“ řekl Právu mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jiří Vondra.

Pacient podle něj strávil tři dny na jednotce intenzivní a resuscitační péče dětské kliniky, poté byl přeložen na jednotku intermediální péče a následně na dětskou chirurgii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám