Hlavní obsah

Měla jsem strach, že nás zabije, řekla statečná prodavačka z Krnova

Právo, Anna Bortlíčková
Krnov

„Bylo to v sebeobraně. Měla jsem strach, že nás zabije, vyhrožoval, že granát hodí. Proto jsem se na něj sápala, křičela jsem na něj, proto jsem mu bez rozmýšlení vytrhla granát z ruky a odhodila,“ svěřila se o víkendu Právu paní Alena (56), prodavačka z knihkupectví v krnovském obchodním domě, kde ve čtvrtek odpoledne lupič vyzbrojený dvěma granáty a pistolí přepadl směnárnu.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Krnovský obchodní dům byl v sobotu ještě uzavřený.

Článek

Když se po křiku přepadené pracovnice směnárny dal pachatel na ústup, několik dalších odvážných zaměstnanců obchodního domu a zákazníků jej zadrželo, než přišli policisté.

„Vyběhl nějaký pán z butiku a skočil po něm. Povalili jsme ho na zem. Ten muž mu držel jednu ruku a já mu z druhé vytrhla granát,“ popsala odvážná prodavačka a přiznala, že když na lupiče křičela, častovala ho oslovením ‚ty hajzle‘.

„Jsem z toho ještě teď špatná“

„Nemohli jsme ho pustit. Strach, že si na nás dovolí, že granát hodí a že nás zabije, byl tak silný, že člověk nepřemýšlel a neváhal. Nezlobte se, nemohu o tom mluvit, jsem z toho strašně špatná,“ začala polykat slzy paní Alena.

„Znám ji jako veselou ženskou, vždy s ní byla legrace,“ poznamenal v sobotu na nemocničním lůžku výpravčí Daniel Petr (55), další z hlavních hrdinů překažené krnovské ozbrojené loupeže.

„Alena a jeden muž na něm klečeli. Volala na mne, Dane, pomoz nám, pomoz nám, my ho neudržíme. Teď si klade za vinu, že mi výbuch trochu zničil ruce. Já bych ale stejně pomohl bez rozmýšlení, i kdyby na mne nezavolala. Nemohl bych v tom přece nechat ženu. Muž je od přírody silnější a jizvy mu nevadí. Do smrti bych si vyčítal, kdyby se jí něco stalo,“ zdůraznil statečný výpravčí.

Jak už vylíčil, lupiče zalehl a držel ho až do příchodu policistů. „Když mu jeden z nich chtěl vytáhnout ruku a nasadit pouta, vybuchl druhý granát, o kterém jsme nevěděli,“ popsal. „Jsem rád, že Aleně se nic nestalo. Mám sice roztříštěné kosti, ale bude to dobré. Operaci už mám za sebou a lékaři mi řekli, že se to povedlo bez komplikací. Možná budu mít trochu omezený pohyb,“ dodal Petr.

Třiačtyřicetiletého pachatele z Bruntálska granát, který mu explodoval v ruce, zabil. Při výbuchu byli zraněni čtyři policisté a dva civilisté. Zranění jednoho policisty bylo lehké, už ve čtvrtek byl po ošetření propuštěn do domácího léčení. V sobotu krnovští lékaři propustili dalšího zraněného policistu a pracovníka civilní bezpečnostní služby.

Nejvážněji zraněný policista je hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Ostravě. „Jeho zdravotní stav je od pátku stabilizovaný. Pacient je při vědomí,“ sdělil Právu v neděli mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

V péči krnovských lékařů zůstávají po operaci středně těžce zraněný policista a také výpravčí Daniel Petr. „Nenastaly žádné komplikace. Oba pacienti už jsou na běžných pokojích,“ řekla Právu mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková.

Obchodní dům v Krnově byl ještě v sobotu uzavřen. Policie o víkendu nesdělila k případu žádné nové informace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám