Hlavní obsah

Bezdomovec vrátil v Litvínově nalezené peníze, lidé ho za to zbili

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínov

Dary zakoupené za peníze, které loni našel a odevzdal muž bez domova v Litvínově, dostali klienti tamního ústavu sociální péče. Jejich majitel se nenašel, a proto radnice peníze použila na nákup vybavení. Nálezce přitom musel po odevzdání peněz snášet fyzické útoky obyvatel Janova.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Litvínovský bezdomovec našel loni v létě v popelnici 58 tisíc korun a odevzdal je na radnici. Peníze propadly městu, neboť se majitel nenašel. Starosta Daniel Volák pak informoval, že se radnice rozhodla dát peníze ústavu, který je největším takovým zařízením ve městě.

Podle starosty Voláka nebyl osud muže, který peníze našel, příliš šťastný. V době, kdy média o nálezu psala, ho někteří obyvatelé Janova zmlátili, údajně ho nutili, aby tvrdil, že peníze jsou jejich a že jim je vzal.

Muže nakonec musela chránit městská policie. Radnice mu vyplatila nálezné, deset procent z nalezené částky, dostal i stravenky. Volák řekl, že to bylo už v dubnu a bez jakékoli publicity, aby muže opět někdo nenapadl.

Tříkolky a invalidní vozíky

Ústav za darované peníze nakoupil dvě speciální tříkolky a jízdní kolo, na kterých budou jezdit mladí klienti, dokoupil k nim i ochranné přilby. Pro starší lidi jsou určené dva invalidní vozíky.

Ředitel Jiří Šimůnek řekl, že tříkolky hledali na internetu, chtěli zařízení, které by jejich klienti mohli snadno používat a nespadli z něho. Uvedl, že několik klientů jízdní kola nebo koloběžky má a ostatní jim je často záviděli. Nyní si budou moci vypůjčit erární zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám