Hlavní obsah

Za zabití a pobodání poslal soud 73letého seniora na osm let za mříže

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně poslal ve čtvrtek na osm let do vězení 73letého Jiřího Miškecha, který loni v říjnu na autobusové zastávce ve Střelicích na Brněnsku pobodal tři lidi, z nichž jeden zemřel. Hrozil mu přitom výjimečný trest. Důchodce tvrdí, že je nevinný, protože se bránil. Byl odsouzen za ublížení na zdraví z omluvitelných pohnutek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Miškech u soudu

Článek

K celé tragédii došlo loni na začátku října. Miškech přišel vyprovodit svou švagrovou na autobus, v rozhovoru s ní mu ale bránila skupinka devíti halasně se bavících lidí.

Miškech jednu z žen upozornil, že se chová nevhodně, ta mu ale opáčila, aby jí netykal. To byl zárodek celé události. Popudlivý důchodce se dostal se ženou do strkanice, kterou ukončil ranou do jejího oka.

Jako mstitel po starém muži vystartoval jeden z mužů ve skupině. „Chytil jsem ho pod krkem a natlačil na zábradlí, křičel jsem, ať toho nechá. Jenže on mě dvakrát bodnul. Přiskočil kamarád, já jen zakřičel - bacha, má nůž! Jenže chlap udělal dva kroky dopředu a kamaráda bodnul do hrudníku, ten se odpotácel do silnice a tam upadl. Chlap pak sednul na kolo a ujel,“ vypověděl jeden z napadených mužů, podle soudkyně Hany Zoubkové „nejstřízlivější svědek ze skupiny“.

Na útěku Miškech bodl ještě ženu, se kterou se na začátku dostal do konfliktu a která se ho snažila zadržet. „To, co se stalo, je tragédie, nikomu jsem nechtěl ublížit. Nůž jsem použil jen proto, že jsem měl strach o život. Držel mě pod krkem, nemohl jsem popadnout dech, na jedno oko jsem neviděl, nebyl čas na rozmyšlenou,“ vysvětloval soudu drobný senior.

Soud mu dal nakonec částečně za pravdu, neboť překvalifikoval skutek z pokusu vraždy na ublížení na zdraví z omluvitelných pohnutek. „V žádném případě nelze vyvodit vražedný úmysl obžalovaného, mohl mít skutečně strach o život, oba muži, s kterými se dostal do kontaktu, byli viditelně silnější. Věděl ale, že nožem může způsobit vážná zranění,“ vysvětlila soudkyně Zoubková.

Státní zástupkyně i obhájce si vzali po verdiktu čas na rozmyšlenou, zda případně podají odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám