Hlavní obsah

Zastupitelství zastavilo stíhání komanda ČEZ, policie nesouhlasí

Právo, Novinky, Radim Vaculík, Petr Nový
Aktualizováno

Okresní státní zastupitelství v Olomouci zastavilo stíhání posledních 13 zaměstnanců energetické firmy ČEZ. Původně bylo 26 pracovníků energetického gigantu podezřelých z vydírání.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Bývalý šéf Útvaru netechnických ztrát ČEZ Karel Vaniš

Článek

"Informace se k našemu útvaru dostala, oficiální stanovisko však zatím nemáme. Ředitel útvaru (Robert Šlachta) je tímto rozhodnutím překvapen, neztotožňuje se s tímto rozhodnutím, ale nebude ho nijak komentovat," řekl Novinkám mluvčí policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Informaci o zastavení stíhání zaměstnanců ČEZu Právu následně bez dalších podrobností potvrdil také šéf olomoucké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ostravě Vít Kasík. Jeho úřad měl nad případem dohled, o samotné kauze rozhodovali okresní žalobci z Olomouce.

„Je to pravda, stíhání bylo zastaveno. Rozhodnutí okresního zastupitelství jsme ale zatím ještě neobdrželi, takže důvody zastavení komentovat nemůžeme. Předpokládám, že v té věci budou podány stížnosti (poškozených), o kterých bychom následně rozhodovali my,“ uvedl Kasík.

Metody pracovníků oddělení netechnických ztrát se staly středem pozornosti letos v únoru v souvislosti s videozáznamy, které v úterý poskytla médiím strana Suverenita. Pracovníci ČEZ se na nich mimo jiné cvičí ve střelbě.

Na tři desítky pracovníků oddělení netechnických ztrát jsou od roku 2008 obviněny z vydírání odběratelů elektřiny a čelí kritice kvůli metodám své práce. Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pracovali na akci s krycím názvem Izolátor od listopadu 2008.

ČEZ porušení zákona odmítá

ČEZ porušování zákona při odhalování černých odběrů odmítá, uvedl v úterý v tiskovém prohlášení tiskový mluvčí ČEZ Martin Pavlíček. ČEZ přesto podle jeho slov učinila kroky k tomu, aby postupy měření byly legální a bezpečné.

"Do odvolání bylo pozastaveno odpojování neoprávněných odběratelů, u nichž došlo ke kvalifikovanému zásahu do elektroměru nebo odběru mimo měřící zařízení, přestože to energetický zákon umožňuje. Kontroloři mění elektroměr a náhradu škody ČEZ Distribuce vymáhá standardním právním postupem," uvedl v úterý v tiskovém prohlášení tiskový mluvčí ČEZ Martin Pavlíček.

"Při jednání se zákazníky budou kontroloři ČEZ citlivěji přihlíží k individuální situaci (zdravotní stav) místo toho, aby automaticky aplikovali jednotná pravidla," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám