Hlavní obsah

Jediná obrana proti bumpingu je bezpečný zámek

Právo, Radim Vaculík

Jedinou ochranou proti nedestruktivní a velmi účinné metodě otevírání zámků, tzv. bumpingu, kterou stále častěji používají zloději při vloupání do bytů, je nákup dostatečně kvalitních certifikovaných bezpečnostních zámků a vložek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z typů bezpečného zámku

Článek

Znalci z Kriminalistického ústavu Policie ČR stejně jako Právem oslovený odborník na zámečnictví Petr Salinger doporučují lidem koupit si dveřní zámky a vložky, které patří ve čtyřstupňovém hodnocení bezpečnosti alespoň ke třetí třídě. Navíc by také měly mít certifikát, v němž je ochrana proti bumpingu přímo zmíněna.

Třetí bezpečnostní třída garantuje „vysokou ochranu“, čtvrtá, tedy nejvyšší třída už slibuje „maximální ochranu majetku“. Označení třídy je přitom na krabičce daného zámku.

Český zámečník Salinger, který je přímo spoluautorem bumpingu, tedy Salinger-Grydilovy metody, na dotaz Práva přímo doporučil některé značky zámků a vložek, které by si lidé mohli pořídit jako dostatečně bezpečné. K cenově dostupným patří Guard 330 či 550, k dražším, za to velmi účinným pak Mul-T-lock, GeGe, Keso nebo Assa Abloy.

„Od třetí bezpečnostní třídy by cylindrické vložky zámků měly mít všechny ochranu před bumpingem, někteří výrobci to uvádějí u návodu a někteří ne. Doporučujeme kupovat si zámky, jež to v certifikátu garantují, a to vždy od renomovaných prodejců v kamenných obchodech, kteří i s výběrem poradí, nikoli ve stáncích,“ řekla Právu mluvčí kriminalistického ústavu Petra Srnková.

Najdou stopy poškození

Tamní experti z oboru mechanoskopie podle ní už dokážou rozpoznat, zda zloději použili při vloupání do bytu právě bumping. Používáním této metody se prý zabývají už od roku 2002, kdy byla poprvé medializována.

„Za tu dobu se jim podařilo shromáždit specifické stopy, které jsou při použití této dynamické metody v cylindrických vložkách zámků zanechávány. Abychom ale nedali návod zločincům, nebudeme konkretizovat, které stopy to jsou,“ podotkla.

Srnková ale připustila, že v některých případech může být posudek znalce nejednoznačný, čehož následně využívají pojišťovny. Odmítají totiž okradeným lidem vyplácet škodu, protože dostatečně neprokázali, že bylo při vloupání použito destrukce.

Jde prý o případy, kdy bumping použil ke vloupání zkušený profesionál, kterému prý stačí na zámek poklepat jednou, aby jej otevřel a v tom okamžiku nezanechá téměř žádnou stopu poškození.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám