Hlavní obsah

Lupiči vykrádali auta u školek, nevadily jim ani děti uvnitř

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Přískok k autu, rána speciálním kladívkem do bočního okna, posbírat cennosti a pryč. Pouhé tři, čtyři minuty stačily dvojici mužů, která od října loňského roku vykrádala auta vždy na stejných místech - před mateřskými školami na jižní Moravě a Vysočině.

Článek

Muži ve věku 41 a 46 let takto loupili v 59 případech a škoda, kterou způsobili, je asi tři čtvrtě miliónu korun. Ve dvou případech zloděje nezadržela ani skutečnost, že v autech byly děti.

„Za zlodějnami se scházeli v Brně vždy na stejném místě na Mendlově náměstí kolem šesté ráno. Vytipovali si místo útoku a vyjeli. Po příjezdu k určené škole byl scénář vždy stejný. Věděli, že po odchodu rodiče, nejčastěji matky s dítětem, do šatny mají pár minut času. Mladší seděl v nastartovaném autě, které si pro výpravy půjčoval od jednoho příbuzného, starší vyběhl s kladívkem, které slouží například v autobusech k rozbití autoskel v případě nouze. Po rozbití sebral ve voze vše, co mu přišlo pod ruce, a rychle odjížděli,“ popsal půl roku trvající černou můru policie i rodičů kriminalista Jaromír Novotný.

Brali hotovost, karty do bankomatů, karty na benzín, cennosti, které okamžitě pod rukou prodávali. Nepotřebné věci či věci, které by je mohli usvědčit, ještě za jízdy vyhazovali a s postupem času si připadali stále více nepolapitelní.

Dokonce je neodradila ani přítomnost dětí v autě. V prvním z nich vyděsil zloděj rozbitím okna osmiletého školáka, který seděl upoután v dětské sedačce. Podruhé si zloděj všiml dítěte v Křenovicích na Vyškovsku včas, okno tedy nerozbil, ovšem dítěti namluvil, že batoh a věci, které bere, nese mamince do školky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Auto, v němž se muži vydávali loupit.

Starší ze zlodějů, který neměl řidičský průkaz, stejným způsobem vykradl několik aut před školkami v Brně při sólo akcích, na něž vyjížděl tramvají.

„Pátrání po nich bylo složité především kvůli rozlehlému teritoriu, na kterém se pohybovali. Nakonec jsme u škol hlídkovali v civilu a s civilními vozy. Po dopadení v Ivančicích 22. března se domnívali, že o rozsahu jejich působení toho mnoho nevíme, pak se ale k činům doznali,“ doplnil kriminalista.

Mladšímu, již třikrát trestanému muži, hrozí až pět let vězení, starší z recidivistů byl odsouzen už patnáctkrát. Tomu ještě za další sólo akci, kdy oloupil v Brně barmana, hrozí dohromady až osm let vězení.

„Vzhledem k tomu, že něco podobného jsme dosud nezaznamenali, předpokládáme, žen čin by mohl mít následovatele. I proto se budeme na bezpečnost u předškolních zařízení po odhalení tohoto případu mnohem více soustředit,“ uvedl ředitel PČR jihomoravského kraje Tomáš Kužel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám