Hlavní obsah

Dvacet útočníků vymlátilo hospodu na Kroměřížsku, policie má podezřelé

Právo, Jiří Růžička
Kyselovice
Aktualizováno

Rušnou noc a neveselé čtvrteční ráno za sebou mají obyvatelé nevelké obce Kyselovice na Kroměřížsku. Tamní hospodu a její hosty napadlo večer asi dvacet násilníků, podle sdělení místních obyvatel se jednalo o útok Romů bydlících v protějším domě. Policie večer zadržela podezřelé a umístila je do cely.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Hospoda v Kyselovicích nese stopy večerního napadení asi dvaceti útočníků.

Článek

„Policisté v souvislosti s útokem na hosty hospody v Kyselovicích na Kroměřížsku zadrželi pět mužů ve věku 20 až 45 let a na základě souhlasu státního zástupce je umístili do cely předběžného zadržení. Zůstanou tam do případného rozhodnutí o uvalení vazby,“ sdělila ve čtvrtek večer mluvčí kroměřížské policie Barbora Balášová.

„Vtrhli dovnitř a začali tam lidem nadávat a útočit na ně. Vzduchem létaly sklenice a popelníky, mlátili tam chlapy hlava nehlava pěstmi i židlemi,“ popsal událost jeden z místních, který útok přečkal bez vážnějších zranění.

„Včera v nočních hodinách byli skupinkou občanů napadeni zákazníci restauračního zařízení v Kyselovicích. Podle dosavadních informací, které vyplývají z přijatého oznámení na tísňové lince, vešla do hospody skupinka asi dvaceti lidí, jak dětí tak dospělých a část z nich začala údajně bezdůvodně napadat hosty a ničit tamní zařízení. Po příjezdu policie se situace uklidnila a nedošlo již k dalšímu napadání. Celá věc je v šetření. Prověřují se výpovědi svědků," sdělila mluvčí okresního policejního ředitelství v Kroměříži Barbora Balášová.

„Po konzultacích se státním zástupcem je vyšetřování vedeno s právní kvalifikací jako zvláště závažný zločin těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a přečin výtržnictví,“ dodala.

Starostka se raději zamkla na záchodě

Že šlo o místní i přicestovalé Romy, potvrdila Právu starostka obce Magda Říkovská. „Byla jsem tam, měli jsme včera jednání zastupitelstva a pak jsme se stavili v hospodě. Když tam násilníci vtrhli, utekla jsem a zamkla se na záchodě. Tak se schovalo několik lidí,“ řekla starostka.

„Můj muž skončil v nemocnici, tloukli ho do hlavy,“ sdělila mladá žena na návsi před hospodou. Lidé v Kyselovicích zavírali ve čtvrtek dopoledne před cizími lidmi vrata, dveře i okna domů. „Nedivte se, že máme strach. Kdoví, co se může stát, však se podívejte do hospody.

Ta byla dopoledne zavřená, uvnitř rozházené židle a po úklidu již jen hromádky střepů vypovídaly, že včerejší posezení zde nepatřilo k běžným večírkům. Roztřískané sklo výplně dveří a zaschlé krůpěje a šmouhy krve dojem jen dokreslují.

"Popijí a jdou nás řešit"

„Ani nevím, kolik přijelo policistů, asi dvě hlídky. Jejich zásah nepovažuji za adekvátní, nedostatečný. Nikoho neodvezli, v podstatě útočníky jen poslali domů,“ uvedla starostka. Doplnila, že nešlo o první podobný případ. „Normálně jsme zvyklí na soužití s Romy, ale stane se, že něco oslavují, přijedou jim příbuzní, popijí a pak nás 'jdou řešit',“ sdělila starostka.

Zatímco uličky v Kyselovicích v poledne zely prázdnotou a ozývalo tu a tam jarní pípání ptáků, z domu, odkud se podle místních večer útočníci vyrojili, zněla do okolí hlasitá hudba.

„Jsme na začátku trestního řízení, probíhají výpovědi svědků. Policie zjišťuje okolnosti incidentu, počet osob, rozsah zranění, majetkových škod a podobně,“ řekl Právu okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec.

„Až policie shromáždí potřebné informace, rozhodne se o právní kvalifikaci. Zatím z šetření nevyplývá rasový podtext,“ dodal Pukovec. Policistům komplikuje postup skutečnost, že část útočících z Kyselovic stačila během noci a ve čtvrtek ráno odjet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám