Hlavní obsah

Majetek bránil puškou a dívce vystřelil oko, dostal podmínku

– Olomouc
Právo, Petr Marek

S tříletou podmínkou vyvázl v pondělí u Vrchního soudu (VS) v Olomouci 35letý Karel Bašta za pokus o zabití dvou osob. Toho se dopustil loni v březnu, když použil zbraň proti skupince mladých lidí, kteří se vloupali do jeho sběrny surovin v Ivančicích na Brněnsku. Mladou ženu tam jeho střelba dokonce připravila o zrak.

Foto: Petr Marek, Právo

Karel Bašta (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Střelec vyfasoval navíc i zákaz držení, nošení a užívání střelné zbraně na deset let. Soud tak snížil šestiletý nepodmíněný trest, který obžalovanému vyměřil Krajský soud (KS) v Brně loni v prosinci za pokus vraždy. Obžalovaný i státní zástupce se proti němu odvolali.

„Využili jsme nového trestního zákona, který nám umožnil překvalifikovat jednání obžalovaného z pokusu vraždy na pokus zabití,“ vysvětlil mluvčí VS Petr Angyalossy.

Střílel legálně drženou brokovnicí

Bašta 12. března 2009 přijel do své provozovny časně ráno na základě upozornění poplašného zařízení signalizujícího narušení objektu. Na místě spatřil stojící automobil Ford Courier bílé barvy. Legálně drženou loveckou brokovnicí dvakrát vystřelil na rozjíždějící se vozidlo.

Střelou trefil levé přední dveře vozidla, které prostřelil a broky zasáhly řidiče do stehna. Podruhé zasáhl skleněnou výplň zadních dveří zavazadlového prostoru, roj broků zasáhl spolujezdkyni do hlavy. Výstřel jí způsobil vážné poranění obličeje a hlavy spojené se ztrátou jednoho oka a vážným poraněním druhého.

Státní zástupce požadoval přísnější trest

U VS se obžalovaný domáhal vrácení věci krajskému soudu nebo překvalifikování jeho jednání na nedbalostní trestný čin a za toto navrhoval, nechť je mu uložen přiměřený podmíněný trest odnětí svobody. Namítal, že z provedeného dokazování nevyplývá, že by mohl být případně srozuměn s tím, že by někoho usmrtil. Střílel prý pouze na automobil a nikoliv na osoby. Ani také nemohl tušit kolik osob se v autě nachází.

Státní zástupce naopak požadoval přísnější trest s tím, že nebyly dány podmínky pro ukládání trestu mimořádně pod spodní hranici zákonné sazby.

Opakovaně vykradená sběrna bez policejního úspěchu

Vrchní soud v Olomouci však akceptoval pouze argumenty obhajoby.

„Trestní sazba je v tomto případě pět až dvanáct let. Zohlednili jsme ale to, že sběrna byla v minulosti vykradena již několikrát a policie nikdy nic nezjistila. Navíc pachatelé na Baštu i stříleli a způsobili mu škodu velkého rozsahu. Obžalovaný byl z ohledem na tyto skutečnosti v silném rozrušení, stresu a chránil svůj majetek. Bohužel, ta obrana však nebyla přiměřená. Proto musel být potrestán, ale mnohem mírněji,“ konstatoval Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám