Hlavní obsah

Porod s tragickými následky skončil u Nejvyššího soudu

– Brno
Právo, ČTK, Miroslav Homola

Případ nepovedeného porodu v havlíčkobrodské nemocnici, po kterém zůstaly dítěti vážné trvalé následky, má dohru u Nejvyššího soudu. Lékaři Aleš Marc Penn a Oldřich Eliška dostali za případ z roku 2004 podmíněné tresty. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová ale loni podala stížnost pro porušení zákona. Soud stížnost veřejně projedná 18. února.

Článek

Stížnost je zvláštní svou argumentací. Je totiž podána v neprospěch Elišky, ale ve prospěch druhého z lékařů. Eliška podle stížnosti dostal příliš mírný zákaz činnosti. Marc Penn byl naopak podle stížnosti potrestán neoprávněně. Ministryně žádá vrácení případu k pardubické pobočce Krajského soudu v Hradci Králové.

Někdejší primář Eliška dostal za ublížení na zdraví jeden rok a dva měsíce vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Gynekolog Marc Penn (dříve Mareček) odešel od soudů s trestem 1,5 doku vězení s dvouletým odkladem. Nemocnice se s rodiči mimosoudně vyrovnala. Oba lékaři nemocnici opustili.

Komplikovaný porod pětatřicetileté prvorodičky z Havlíčkova Brodu údajně trval asi 27 hodin. Dítěti nakonec primář pomohl na svět kleštěmi. Holčičku však museli lékaři resuscitovat. Nedostatek kyslíku při porodu jí natrvalo poškodil mozek. Podle znaleckých posudků lékaři příliš dlouho otáleli s vyvoláním porodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám