Hlavní obsah

Po výbuchu nádrže na páru v továrně zemřeli dva lidé

– Trutnov • Aktualizováno
Právo, Novinky, Vladislav Prouza

Výbuch kotelny zabil v pondělí okolo šesté hodiny v Rudníku na Trutnovsku zaměstnankyni továrny Avon Automotiv. Dalších 14 pracovníků utrpělo zranění. Tři lidé se zranili těžce. Jeden z nich zemřel později v nemocnici. Po výbuchu vyletěla do povětří střecha a několik lidí zasypala.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Trosky zříceného objektu

Článek

Tlaková vlna po explozi tlakových zásobníků páry byla tak silná, že převrátila i kamión, který stál vedle kotelny. Právě toto auto zabilo ženu, která stála poblíž. Řidič auta je těžce zraněn.

Těžce zranění lidé měli popáleniny a mnohočetná poranění břicha, pánve a hrudníku. Jeden z nich zemřel dopoledne v královéhradecké fakultní nemocnici.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Tlaková vlna rozmetala části palet a přepravek a plechovou střechu. Střecha kotelny vyletěla do vzduchu a přistála několik desítek metrů od zničeného objektu. "Střecha je konstruovaná způsobem, že pokud by k něčemu takovému došlo, vyletí do luftu, což se také stalo. Mrtvou ženu, matku malé dcery, znám. Její manžel pracuje také v Avonu. Všichni jsme z toho opravdu špatní," popsal situaci jeden ze zaměstnanců fabriky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sutiny ještě prohledali psi, ale další oběti hlášeny nebyly.

Výbuch rozbil okna v blízkém domě

Výbuchem způsobená tlaková vlna rozbila okna v nedalekém bytovém domě. Hluk výbuchu probudil obyvatele rodinných domků v okruhu minimálně tří set metrů.

"Probudil mne ostrý sykot a následná detonace. Hned jsem si řekl, že se patrně něco stalo v Avonu," přiblížil majitel rodinného domu zhruba čtvrt kilometru od továrny.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lidé z továrny považují za možnou příčinu exploze jedné ze dvou velkoobjemových tlakových nádob zamrzlý pojistný ventil. „Nic jiného nás v tuto chvíli nenapadá. Příčina však mohla být i jiná, což musí zjistit vyšetřovatelé,“ shodují se.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

"Přičina ještě není známá, nadále probíhá vyšetřování," podotkl policejní mluvčí Jiří Prouza.

V rudnickém Avonu, bývalé Rubeně patřící americké společnosti, pracuje okolo pěti set lidí. Vyrábí se v ní gumové doplňky do aut, například chladicí hadice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám