Hlavní obsah

Sanitka marně honila auto s postřeleným myslivcem

Novinky, Petr Nový
Kyjov

V honičku za pacientem se proměnila v úterý tísňová výzva o střelném poranění myslivce u Ždánic na Kyjovsku, kterou operační středisko jihomoravských záchranářů přijalo v před půl dvanáctou dopoledne.

Článek

Místo toho, aby volající vyčkal s pacientem na místě do příjezdu záchranného týmu, naložil pravděpodobně brokovnicí postřeleného mladého lovce do osobního vozu a vyrazil do kyjovské nemocnice.

"Posádka sanitky marně tento vůz stíhala, vozidlo s těžce zraněným nezastavilo a záchranáři ho dostihli až v kyjovské nemocnici na chirurgické ambulanci, kde teprve mohla zasahující lékařka se záchranáři provést základní ošetření a stabilizování zdravotního stavu postřeleného,“ řekl mluvčí záchranářů Radek Turin.

Letecký transport těžce zraněného muže

Vzhledem k těžkým zraněním dolní končetiny byl následně z Brna povolán vrtulník letecké záchranné služby, který 29letého muže s těžkými zraněními transportoval na urgentní příjem Fakultní nemocnice u sv. Anny.

Neodborný laický transport zraněného do nemocnice nebo na dostupné místo pro sanitku je sice v mimořádných případech možný, ale vždy by se tak mělo stát po předchozí konzultaci s dispečinkem záchranné služby.

Záchranáři: počkejte se zraněným na místě

V ostatních případech by měli vždy volající setrvat s pacientem na místě do příjezdu záchranné služby, která přímo v terénu provede ošetření a zajistí transport na správné pracoviště.

„V tomto případě došlo k velké časové prodlevě, která bude mít zásadní vliv na stav jeho zranění a k velice riskantnímu až život ohrožujícímu nešetrnému a neodbornému transportu zraněného soukromým osobním vozem, které mohlo skončit pro mladého muže tragicky ještě před příjezdem do nemocnice,“ doplnil Turin.

Reklama

Výběr článků

Načítám