Hlavní obsah

Policie připravila pro polské fandy varovné letáky, ale ne v polštině

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká policie chystá kvůli sobotnímu rizikovému fotbalovému utkání mezi ČR a Polskem manévry. Očekává se totiž, že nejhorší fotbaloví chuligáni přicestují nikoliv organizovaně autobusy, ale vlastními auty. Po celé trase budou probíhat namátkové kontroly. Polští fanoušci, kterých by měly do Prahy přijet až čtyři tisíce, budou dostávat od policistů letáky upozorňující na připravenost strážců zákona proti výtržníkům tvrdě zasáhnout. Je v češtině a angličtině, překlad do polštiny chybí.

Článek

"Žádáme Vás, abyste i Vy přispěli k výhře Vašeho mužstva tím, že budete 'hrát' čestně a dle pravidel fair play - fandit bez provokací, bez nedovoleného chování a jakéhokoliv násilí," vyzývá česko-anglický policejní leták polské fanoušky.

Zároveň varuje všechny, kteří by se v Praze chtěli takříkajíc utrhnout ze řetězu, před rázným policejním zákrokem.

"Vaše chování na stadionu je pod dozorem pořadatelů a bezpečnostních kamer, které zaznamenají ty, kteří se dostali do rozporu s předpisy, ničí zařízení a vyvolávají násilí. Když to bude nutné, pořadatelé nebo policie proti výtržníkům rázně zakročí a zjednají pořádek," upozorňuje Poláky leták, pod kterým je kromě policie podepsán také Česko-moravský fotbalový svaz.

Leták pro jazykově zdatné hooligans

Na otázku Novinek, proč polští fanoušci nedostanou leták, který má usměrnit jejich chování, také ve svém rodném jazyce, pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová odpověděla: "Oni umějí dobře anglicky a také rozumnějí dobře česky, takže v tom problém nevidíme".

Jediná informace, která je na letáku poskytnutá v polštině, je instrukce pro řidiče, kam mají zaparkovat svá auta. "Takže ta stěžejní informace se k nim dostane," uvedla Zoulová.

Někteří polští fanoušci už jsou v Praze

"V tuto chvíli je na území Prahy již několik autobusů s fanoušky, kteří však nepatří do tzv. tvrdého jádra," upřesnila Zoulová v pátek odpoledne. Policisté podle ní pohyb polských fanoušků v metropoli monitorují, zatím s nimi ale nemuseli řešit žádný konflikt ani narušení veřejného pořádku.

Další fanoušci polského týmu mají dorazit do Prahy během pátečního večera a sobotního dne.

Kromě pražských policistů sledují pohyb polských fanoušků také jejich kolegové ze všech krajů z útvarů pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké policie.

"Monitorují pohyb fanoušků a vyhodnocují případná rizika, provádějí  kontroly fanoušků i ve vztahu k případným omezením pobytu na území České republiky," sdělila Veronika Benediktová z pražské policie s tím, že na bezpečnostních opatřeních se podílejí i polští policisté.

Sobotní kvalifikační zápas, ve kterém musí čeští fotbalisté vyhrát, chtějí-li postoupit na mistrovství světa v Jihoafrické republice, začíná na pražské Letné ve 20:30.

Reklama

Související články

Policie se připravuje na polské fanoušky

Na sobotní fotbalové utkání do Prahy dorazí fanoušci polského fotbalového týmu. Tamní chuligáni patří k nejobávanějším v Evropě. Na zápas dostali 2500 lístků,...

Výběr článků

Načítám