Hlavní obsah

Srbští chuligáni vyplenili dvě benzinky cestou na fotbal v Praze

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražskou policii nejspíš ve čtvrtek čeká náročný večer. Na utkání mezi Slávií a Crvenou Zvezdou Bělehrad ve čtvrtém předkole Evropské ligy přijede až tisícovka horkokrevných srbských fanoušků. Ti o sobě dali pořádně vědět už ve středu, jakmile v autobusech dorazili přes Slovensko na Moravu. Jejich řádění neunikly dvě benzinové pumpy na dálnici D 2 ještě před Brnem.

Foto: Reuters

Srbští fanoušci jsou známí svou horkokrevností.

Článek

Škody po opilých Srbech majitel jedné z napadených benzínek vyčíslil na více jak 100 tisíc korun.

Na Bělehrad? Ne- na Prahu!

Scénář byl pokaždé stejný. Jakmile autobus bělehradských fandů zastavil na odpočívadle u benzinové pumpy, vyhrnuly se jich desítky ven. Vtrhli do prodejny a tady ukradli, na co sáhli.

„Za žádné zboží samozřejmě nic nezaplatili. Měli ale smůlu, na benzínce měli kvalitní kamerový systém,“ řekl Právu k prvnímu incidentu, který se stal u Ladné kolem poledne, mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Policii tak podle Švába stačilo počkat si na autobus o kus dál.

„Autobus se 71 cestujícími jsme zastavili, obrátili zpět k vybrakované benzínce a tady jsme podle kamer přesně ztotožnili všechny zloděje. Celkem čtrnáct jich na místě zaplatilo blokovou pokutu a pak byli cizineckou policií dopraveni zpět na hranice a vyhoštěni z republiky,“ uvedl Šváb s tím, že stejný osud potkal i 15 dalších Srbů cestujících v autobusu. „Neměli platné zdravotní pojištění. Na fotbal v Praze tak mohli zapomenout,“ dodal Šváb.

Druhé přepadení bylo horší

U Velkých Němčic na pomezí Břeclavska a Brněnska zaznamenali nájezd hned dvou autobusů v rozmezí zhruba třiceti minut. Cestující z prvního pouze kradli, posádka druhého k tomu přidala i posprejování dvou venkovních zdí budovy.

"Zjistila jsem že kradou, tak jsem za nimi vyběhla. Muselo to být dopředu domluvené i s řidičem, obvykle totiž zájezdové autobusy stojí poblíž pumpy, tito ale autobus ukryli dozadu na parkoviště mezi kamiony. Doběhla jsem tam a postavila se jim do cesty. Po delším dohadování vydali plyšové hračky. Že ale nakradli spoustu Red Bullů a nejméně osmnáct kartonů piv, to jsem zjistila až později,“ řekla Právu pracovnice obsluhy.

„Nejenom že tady také kradli, ale navíc ještě benzínku posprejovali, a to už je trestný čin. Pravděpodobně chtěli své kolegy pomstít,“ zdůraznil Šváb s tím, že škoda přesáhla 100 tisíc korun.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Srbští fanoušci na bezince kradli a pak ji ještě posprejovali.

I když i tady mají policisté k dispozici důkazy v podobě záběrů bezpečnostních kamer, situaci v tomto případě komplikuje to, že autobus se Srby ihned po vyplundrování benzínky odbočil z dálnice. Policisté tak ztratili jeho stopu.

„Vzhledem k tomu, že míří na fotbal do Prahy, bude pro naše pražské kolegy hračkou ho zde objevit a zadržet,“ doufá Šváb. Jiný autobus se srbskými fanoušky se přitom podle informací Práva do republiky ani nedostal. Před hranicemi měl být zastaven policií také kvůli řádění na benzinové pumpě.

Pražská policie má pohotovost

Pražská policie utkání vyhodnotila jako velmi rizikové, proto je v pohotovosti od rána až do odvolání. Podle mluvčí pražské policie Evy Miklíkové má být nasazeno 280 policistů. Samotná Slavie nasadí na zvládnutí očekávaných problémů 220 pořadatelů.

Kvůli snížení rizika z možných vzájemných střetů a výtržností se na stadiónu ani v jeho bezprostředním okolí dnes nebude prodávat žádný alkohol. Pořadatelé a policie očekávají návštěvu asi kolem 10 tisíc lidí. Pro Srby je rezervováno celkem 1100 vstupenek. 

Reklama

Výběr článků

Načítám