Hlavní obsah

Soud se zloději destiček z terezínského hřbitova začal až napotřetí

Právo, Novinky, Petr Kozelka, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na třetí pokus zahájil ve středu litoměřický okresní soud hlavní líčení s trojicí mužů, kteří loni na jaře ukradli z hrobů na Národním hřbitově v Terezíně 827 bronzových destiček se jmény obětí nacismu. Před senátem se ale zpovídá pouze obžalovaný Miroslav Daňo. Se zbývajícími dvěma zlodějům vede soudce Miroslav Svoboda řízení jako s uprchlými.

Článek

Libor Mirga a Peter Hricko, zbývající dva obžalovaní, utekli před spravedlností do zahraničí. Údajně se skrývají  v Anglii. Svoboda měl možnost vydat na ně mezinárodní zatykač a čekat, až budou pachatelé zadrženi. To by však znamenalo značné soudní prodlení. Soudce se proto rozhodl pro rychlejší a ekonomičtější řešení. Řízení vede v nepřítomnosti obžalovaných, kteří jsou zastupováni svými obhájci.

Obžalovaný Miroslav Daňo odmítl vypovídat před zástupci médií. Soudce proto nařídil dočasně vykázat novináře z jednací síně.

Podle obhájce obžalovaného Vlastimila Beránka se jeho klient na krádeži přímo nepodílel. Prý pouze převezl destičky vlastním autem do sběrny v Nehasicích na Lounsku. Majitel sběrny Tomáš Butys vypověděl, že jeho zaměstnanec vykoupil od prodejců ve dvou várkách dohromady zhruba 700 kilogramů bronzu. Pachatelé přivezli destičky v sedmi hadrových pytlích, které později dosud neznámý muž z dvora sběrny odcizil.

Obhájci obžalovaných usilují o nižší trestní sazbu

Obhájci obžalovaných požádali soud o předvolání zaměstnance sběrny a přizvání soudního znalce z oboru ekonomiky. Chtějí zřejmě zpochybnit výši škody, kterou Památník Terezín spravující hřbitov vyčíslil na 2,4 miliónu korun. Na základě této částky je jejich čin klasifikován jako krádež způsobující značnou škodu či zvlášť závažný následek. Pokud je soudce uzná vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na osm let.

Soudce požadavky advokátů akceptoval a hlavní líčení odročil na 12. října. V následujících dnech taktéž rozhodne, zda na uprchlé obžalované vydá evropský zatykač.

Hlavní líčení bylo zahájeno až na třetí pokus

Proces se zloději destiček měl původně začít již v březnu. K soudu se však nedostavil ani jeden z obžalovaných. Soudce na muže vydal zatykač. Polici se bohužel podařilo zadržet jen Miroslava Daňa. Z tohoto důvodu bylo odročeno taktéž květnové líčení, do jehož zahájení se policii opět nepodařilo muže vypátrat.

Daňo a jeho kumpáni ukradli podle obžaloby v roce 2008 mezi 11. a 16. dubnem ve dvou etapách dohromady 827 bronzových destiček. Část z nich objevila policie ve sběrně v Nehasicích. Všechny byly rozbité. Ze sběrny ukradené cedulky se dodnes nepodařilo najít.

Několik dní po krádeži zadrželi policisté Daňa. Jeho komplici byli dopadeni o tři měsíce později.  Z vazby byli všichni obvinění propuštění na sklonku září po ukončení policejního vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám