Hlavní obsah

Na protest proti policejní razii se sešly jen čtyři desítky radikálů

Právo, Novinky, ČTK, Josef Koukal, Petr Nový, Petr Kozelka
Aktualizováno

Na protestní akci proti úterní razii policie na některé členy pravicových radikálů dorazilo do Bartolomějské ulice v Praze jen asi 40 extrémistů. Novinářů bylo na místě více než radikálů. Přesto radikálové na chvíli zablokovali dveře do policejní budovy a požadovali zadržení propuštěných osob. Vyjednávali s nimi členové antikonfliktního týmu.

Foto: Josef Koukal, Právo

Demonstranti blokují dveře do policejní budovy.

Článek

Radikálové asi po hodině opustili vchod budovy a stáli v Bartolomějské ulici, přitom skandovali hesla "svobodu" a "policejní stát". Policisté je vytlačili a extrémisté se poté rozešli. Akce se obešla bez zranění. Radikálové na akci zvali prostřednictvím svých webových stránek.

Policisté v úterý po celém Česku zasahovali proti přívržencům krajní pravice. Zadrželi celkem deset lidí s podezřením na podporu a propagaci hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka.

Foto: , Právo

Policista pacifikuje jednoho z pravicových radikálů.

Advokátka Klára Slámová řekla, že policie prováděla domovní prohlídky. Akce údajně souvisí s články na internetu a koncerty.

Advokát zadržených příznivců extrémní pravice Kolja Kubíček v úterý odpoledne před výslechy svých klientů Právu sdělil, že se jedná o reakci na výsledek Dělnické strany v uplynulých volbách.

Policisté v Praze sváželi zatčené na pražský Perštýn. Akce má celorepublikový rozměr. „Pokud vím, jde zejména o starší věci, jako účast na koncertech, nebo články na internetu,“ řekl s tím, že nejde o aktuální věci.

Na místo přijela také advokátka Slámová, která byla přizvána k podání vysvětlení. Jak Kubíček, tak Slámová často zastupují příznivce extrémních pravicových stran.  

Policie další informace nesděluje

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták akci bez dalších podrobností potvrdil. Mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma pouze potvrdil, že celá akce se děje pod taktovkou okresního státního zastupitelství Brno-venkov.

„To vykonává dohled nad trestním řízením, v jehož rámci policejní orgány ustanovují blíže nespecifikované množství osob podezřelých z trestného činu podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka,“ prohlásil Olma.

Slámová řekla, že se na ni od rána několikrát obrátili policisté s tím, že lidé, u nichž provádějí domovní prohlídky, si ji zvolili za svou právní zástupkyni.

"Nebyli mi schopni nic říct. Jenom, co jsem vyrozuměla od jednoho z klientů, tak se má jednat o nějaké webové stránky, články a možná koncerty," řekla advokátka, která pravicové radikály často zastupuje. Akce se podle jejího odhadu týká minimálně deseti lidí. Policie prý navíc chce předvolat i ji.

"Je to naprostý nesmysl, proč já bych jim měla podávat vysvětlení? Navíc mám povinnost mlčenlivosti," dodala. U jejího výslechu chce být podle ní i žalobce ze státního zastupitelství Brno - venkov.

"Cítím to jako obrovský útok na svoji osobu, jako naprosto nepředstavitelný tlak," řekla Slámová s tím, že k výslechu se má dostavit odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám