Hlavní obsah

Policie ukáže zbraně Jiřího Kajínka, ale jen na chvilku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kdo by chtěl na vlastní oči vidět zbraně, které dříve patřily jednomu z nejznámějších a nejkontroverznějších českých vrahů Jiřímu Kajínkovi, bude na to mít jen několik hodin. Západočeská policie u příležitosti dne otevřených dveří 20. června mimořádně zpřístupní od 10 do 15 hodin sbírku zbraní v objektu Krajského policejního ředitelství v Plzni, Jejími hlavními exponáty jsou zbraně zabavené zločincům, včetně Kajínka.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Policie výjimečně ukáže veřejnosti zbraně zabavené zločincům včetně těch, které patřily Jiřímu Kajínkovi.

Článek

"Jaký bude zájem, zatím nedokážeme odhadnout. Něco takového děláme poprvé. Budeme se ale snažit všechny uspokojit,“ řekla mluvčí krajské policie Jana Václavová. Potvrdila, že jde skutečně o výjimečnou akci, která už se nemusí opakovat.

Rozsáhlá sbírka palných zbraní totiž slouží pouze ke studijním účelům nebo balistickým expertizám. O jejím dalším zpřístupnění veřejnosti policisté neuvažují.

Sbírka připomíná malé muzeum

V nablýskaných vitrínách je uloženo na třináct set exponátů. Pušky, samopaly, kulomety, samozřejmě ale dominují pistole a revolvery, krátkých palných zbraní je kolem osmi set.

Osmdesát procent všech zbraní je funkčních.
policejní balistik Jiří Vaněk

"Osmdesát procent všech zbraní je funkčních. Každá z nich má svoji historii, je zajímavá například svojí konstrukcí, provedením i způsobem, jak se do sbírky dostala. Některé kusy jsou i více než stoleté. Je tu například speciální zbraň, které říkáme sloní puška, což je dvouhlavňová kulovnice používaná na lov v Indii,“ řekl policejní balistik Jiří Vaněk.

Lákadlo v podobě možnosti si prohlédnout Kajínkův zbrojní arsenál přitáhne do Plzně zřejmě i řadu lidí, kteří se o jeho případ stále zajímají.

"Já osobně zvažuji, že na akci pojedu. Ne proto, abych tam před vitrínou roztáhl transparent a demonstroval za Kajínkovo nespravedlivé odsouzení, ale ze zvědavosti bych to rád viděl. Vím, že Jirka zbraně sbíral. Předpokládám, že takových jako já bude více,“ řekl autor webových stránek na podporu Jiřího Kajínka Lukáš Charvát.

Kájínek stále táhne

Když měla veřejnost možnost prohlédnout si například část věznice v Mírově, nenechaly si to ujít desítky lidí právě kvůli tomu, že odtud utekl Kajínek. Že má známý vězeň příznivců dost svědčí čtenost Charvátových stránek, kterých navštívily už bezmála dva milióny lidí.

Plzeňskou akci s celou řadou doprovodných programů, včetně ukázky výcviku zásahové jednotky při slaňování z vrtulníků či prezentace policejních potápěčů, bude moderovat herec Pavel Zedníček. Účast přislíbil také ministr vnitra a policejní prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám