Hlavní obsah

Soud potrestal fanoušky za přepadení vlaku s Poláky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jeden nepodmíněný a tři podmíněné tresty uložil ve čtvrtek ostravský okresní soud čtveřicí fotbalových fanoušků z Ostravy, kteří se v září 2006 spolu s několika desítkami dalších neznámých výtržníků podíleli na přepadení rychlíku z Polska do Rakouska. V něm cestovali do Vídně fanoušci polského mužstva Legie Varšava. Jeden z odsouzených, Petr Havíř, má strávit patnáct měsíců za mřížemi, další tři, Martin Ondračka, Jakub Žídek a Petr Baran, dostali podmínky.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Fanoušci Baníku patří k nejproblémovějším.

Článek

Naprosto kuriózně ovšem soud rozhodl v případě pátého fanouška Jana Kudelnjaka, který se na výtržnosti podílel s odsouzenou čtveřicí. Od jeho potrestání soud upustil s odůvodněním, že postačuje předcházející podmíněný trest, který mladík dostal v souvislosti s jiným případem.

„Nepodmíněný trest byl uložen proto, že obžalovaný už má tři záznamy v trestním rejstříku. Všechna předchozí odsouzení souvisela s fotbalovým násilím,“ řekl Právu soudce Igor Krajdl. Incident se odehrál na vlakovém nádraží, kde asi pět desítek maskovaných výtržníků vtrhlo do vlaku a začalo napadat fanoušky ze znepřátelného klubu.

Pro ně to prostě byla chlapská záležitost, do které by se policie neměla plést.
Igor Krajdl, soudce

V souvislosti s útokem na vlak ostravský soud vynesl první verdikt už v minulém roce. Nad devíti násilníky vynesl takzvaný trestní příkaz. Čtyři z nich podmíněné tresty přijali, pět se ale odvolalo, a proto muselo být nařízeno hlavní líčení. Téměř po roce pak ve čtvrtek soud všechny uznal znovu vinnými

„Důkazů bylo několik. Jednak šlo o výslechy svědků, z nichž někteří poznali účastníky incidentu, a rovněž byla použita DNA-analýzy stop. Ty byly nalezeny na rouškách, kterými se pachatelé maskovali a které pak zanechali na místě,“ řekl Krajdl. Dodal, že analýzu DNA, která se provádí především u nejzávažnějších trestných činů, kriminalisté využili proto, že vyšetřování bylo komplikované.

„Nebylo se čeho chytit,“ řekl soudce. Napadení polští fanoušci utrpěli především lehká zranění a odmítli před policii vypovídat. „Kriminalistům řekli jen něco, ale nebylo to nic použitelného. Pro ně to prostě byla chlapská záležitost, do které by se policie neměla plést,“ dodal Krajdl. Rozsudek zatím není pravomocný. Petr Havíř se okamžitě proti nepodmíněnému trestu odvolal, ostatní tři potrestaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související články

Policie byla fanouškům Baníku v patách

Do Prahy v pondělí po poledni dorazili fanoušci Baníku Ostrava. Na Hlavním nádraží na ně čekali policisté, kteří dohlíželi, aby nedošlo k výtržnostem. Vlakem...

Výběr článků

Načítám