Hlavní obsah

Nezajištěný pes v autě může přijít řidiče draho - až 10 000 Kč

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pan Antonín z Mostu jel nedávno autem na chatu a vzal s sebou i svého psa. Po cestě ale narazil na policejní hlídku a nestačil se divit, když za nesprávný převoz zvířete dostal pokutu 2500 korun.

Foto: Profimedia.cz

Za jízdu s nezajištěným psem v autě hrozí pokuta až 10 000 kč.

Článek

To, jak má každý řidič zvířata převážet, určuje už od roku 2000 zákon o provozu na pozemních komunikacích. Tato norma považuje zvířectvo za náklad, který má mít každý řidič povinně zajištěn tak, aby neznemožňoval řízení auta, neohrožoval nikoho uvnitř vozu ani bezpečnost silničního provozu.

Boxy nebo pásy

Jenže zákon už přesně neuvádí, jakým způsobem mají řidiči své domácí miláčky zajistit. „Skutečně to není striktně určeno. My pouze doporučujeme určité bezpečnostní prvky, jakými psy zajistit, například speciální pásy či přepravní boxy,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka.

Další povinnosti podle něj stanovuje také zákon o ochraně zvířat proti týrání, který říká, že chovatel musí zajistit dopravu zvířat tak, aby se předešlo jejich zranění, utrpení a zajistila bezpečnost, dále aby zvířata nemohla uniknout či vypadnout, aby měla dostatek místa i vzduchu.

„Není přesně stanovena povinnost, jak toto všechno zajistit. Doporučujeme například dávat zvířata do aut, která mají mřížku, do prostoru za mřížkou, mít pro ně třeba popruhy. Poté je zcela průkazné, zda řidič bezpečnost zajistil,“ uvedl Kupka.

Stručně řečeno, žádný zákon neříká, že by měl mít řidič psa v nějakém boxu, připásaného, na popruzích či přivázaného nebo schovaného v kufru za mřížkou, pokud ji v autě má.

Nicméně v rámci bezpečnosti zvířete i osádky vozu není podle ministerstva dopravy i policie od věci si některou z výše zmíněných vymožeností pořídit. Například bezpečnostní postroj pro psa lze přes internet pořídit za 100 až 200 Kč, autopás stojí kolem 500, mříž mezi 600 až 900, různá ochranná lůžka necelých tisíc korun.

Rozhodne policista

Je jasné, že když někdo převáží svého mazlíčka na klíně nebo jej posadí na místo spolujezdce bez přivázání, policisté se nebudou tvářit nadšeně.

„Za to jistě může dostat řidič pokutu. Je to ale vždy na posouzení situace Už jsme takový případ řešili, kdy pes převážený vpředu řidiči skočil na klín, ten se lekl a došlo k nehodě,“ uvedl k tomu ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Skutečně záleží na tom, na jakého policistu řidič narazí. Pokud totiž muž v uniformě usoudí a prokáže, že převážené zvíře není dostatečně zajištěno, může podle Kupky uložit blokově hříšníkovi pokutu až do pěti tisíc korun, ve správním řízení pak majitele zvířete čeká až desetitisícová sankce.

V otázce výše pokut se však Kupkovy informace rozcházejí s těmi, které Právu sdělil šéf dopravní policie Tržil.

Podle jeho výkladu zákona mohou dostat řidiči za nesprávný převoz zvířete na místě maximálně 2000 Kč pokuty, od správního orgánu pak dalších až 2500. Tržil však míní, že trestání za podobné přestupky není příliš časté.

„Speciální kontrolní akce na takové věci vyloženě neděláme, není to ani nutné, protože těch případů je hodně málo,“ doplnil šéf dopravních policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám