Hlavní obsah

Policie znovu otevřela kauzu Mostecké uhelné

Právo, Jakub Troníček
Praha

Detektivové z české protikorupční policie začínají podle zjištění Práva znovu vyšetřovat divokou privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS) z druhé poloviny devadesátých let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podle premiéra v demisi Mirka Topolánka mohla kauza stát za pádem jeho vlády.

Článek

Rozsáhlou kauzu, která podle odstupujícího premiéra Mirka Topolánka (ODS) mohla stát za pádem jeho vlády, už policie loni oficiálně uložila k ledu. Klíčové důkazy o vytunelování důlní společnosti by teď ale mohly poskytnout švýcarské úřady.

V zemi pod Alpami jsou totiž bývalí představitelé firmy obviněni z praní špinavých peněz a tamní prokuratura koncem minulého týdne po několika měsících čekání poslala podle informací Práva českým kolegům první shrnutí a vyhodnocení svého vyšetřování.

Ze všeho nejdřív budeme od Švýcarů žádat konkrétní poznatky
Lenka Bradáčová, státní zástupkyně v Ústí nad Labem

A právě na jeho základě se u nás rozhodlo o znovuotevření celého případu. Právu to potvrdila náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce Lenka Bradáčová, jejíž podřízení na nové vyšetřování dohlížejí.

„Očekávané materiály, které jsme minulý týden od švýcarské strany obdrželi, mají pouze informativní charakter, proto budeme ze všeho nejdřív formou právní pomoci žádat o konkrétní poznatky,“ řekla k tomu Bradáčová.

Rozkryli spletenec firem

Pokud budou nové informace skutečně tak závažné, bude se podle ní ve vyšetřování pokračovat. A Švýcaři přitom podle všeho nenabízejí málo. Podle některých policejních dokumentů týkajících probíhající spolupráce obou zemí, jejichž kopie má Právo k dispozici, dokázali tamní vyšetřovatelé to, co se těm tuzemským během téměř desetiletého vyšetřování transakcí spojených s ovládnutím dolů nikdy nepovedlo.

Švýcarům se totiž mimo jiné podařilo rozkrýt složité vlastnické vztahy ve firmách, přes které se nákupy akcií důlní společnosti realizovaly, a dokázat tak, že za celou neprůhlednou operací stáli právě její vlastní manažeři.

Podle podezření policie si totiž firmu koupili sami za její vlastní peníze určené původně na likvidaci starých ekologických škod, které předtím neoprávněně vyvedli do zahraničí.

Kauzu Mostecké uhelné, v níž jde o miliardy korun, zmínil Topolánek krátce po vyslovení nedůvěry své vládě, když naznačil, že za tímto krokem mohly být i obchodní zájmy a zájmy některých lobbistů.

„Mostecká uhelná společnost, to je pěkný balíček peněz, který visí ve vzduchu, který šetří švýcarská prokuratura, naštěstí ne česká policie. To si myslím, že je jeden z důvodů,“ prohlásil v médiích v souvislosti se svržením svého kabinetu Topolánek.

Elitní protikorupční útvar se teď podle informací Práva celou kauzou zabývá s podezřením na trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku. Během uplynulých měsíců poskytovala česká policie právní pomoc švýcarským úřadům, které bývalým manažerům MUS zablokovaly majetek převyšující deset miliard korun.

Ze zprávy švýcarské prokuratury vyplývá, že je v této souvislosti vyšetřováno šest Čechů, z nichž dva mají i švýcarské občanství, a jeden Belgičan. Jejich jména redakce zná, ale nemůže je zveřejnit s ohledem na tzv. náhubkový zákon, platný od 1. dubna 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám