Hlavní obsah

Ochranáři našli na Vsetínsku uhynulé krávy i telata

Právo, Jiří Růžička
Střelná
Aktualizováno

Několik mrtvých krav a telat nalezli členové občanského sdružení Ochránci hospodářských zvířat (OHZ) v blízkosti kravína soukromé firmy ve Střelné na Vsetínsku. Aktivisté OHZ tvrdí, že v tomto případě došlo k porušení zákona na ochranu zvířat a veterinárního zákona.

Článek

„Před objektem se povalovaly mrtvoly zvířat, bílá kráva tam ležela 14 dní, další dvě tam přibyly později. Jedna zemřela pravděpodobně při porodu. Trčí z ní tele. Nikdo jim nepomohl. Ležely tam i další telata, jejichž mrtvolky žraly kočky,“ uvedla Zuzana Kovaříková ze sdružení OHZ.

Sdělení doplnila fotografiemi přímo z místa, pořízenými naposled v neděli 22. března.

„Okamžitě po obdržení informace jsme na místo vyslali naše inspektory, ale těla zvířat již byla odvezena. Spojili jsme se s asanačním ústavem, takže máme potvrzeno, že šlo o tři krávy a tři mrtvě narozená telata,“ řekl v pátek ředitel krajské veterinární správy ve Zlíně František Mahdalík.

„Zatím nelze dělat závěry a uvádět další podrobnosti, protože by to narušilo vyšetřování. Je zde podezření z porušování veterinárního zákona,“ doplnil.

FOTO: Ochránci hospodářských zvířat

Policie si vyžádala odborné posudky

Veterináři již v pátek zahájili na uvedeném hospodářství důkladnou prověrku, která má zjistit doplňující informace a dát odpověď na otázky, zda zde normám odpovídá úroveň veterinární péče, ošetřovatelská péče či zabezpečení proti nákazám. „Je škoda, že nás ochránci neinformovali dříve, nyní bude dokazování složitější,“ dodal veterinář.

Okolnostmi se zabývá i policie. „Uhynulý dobytek byl skutečně nalezen, putoval do kafilérie. K věci budou vypovídat svědci, vyžádali jsme si i posudky znalců. Jakmile je budeme mít k dispozici, rozhodne se o dalším postupu,“ informovala mluvčí vsetínské policie Ludmila Brousilová.

Reklama

Výběr článků

Načítám