Hlavní obsah

VIDEO: V Brně se popralo 70 lidí, jeden z nich měl samopal

Právo, Novinky, Petr Kozelka
BRNO
Aktualizováno

Křik, nadávky, jekot, ale i facky nebo rány pěstí, a nakonec zásah desítek policistů včetně těžkooděnců a psovodů. Tak vypadal úterní podvečer na brněnské ulici Cejl. Bitka přibližně 70 Romů a následný policejní zásah dokonce na více jak půl hodiny zablokovala dopravu na rušné ulici v tzv.brněnském Bronxu.

Článek

"Poslali jsme tam všechny hlídky, které jsme mohli. Asistovali i strážníci," popsal mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Co bylo vlastně jádrem sporu, zůstává tajemstvím. Podle dostupných informací se ale zřejmě do sebe pustili příslušníci dvou rozvětvených rodin, z nichž jedna přijela do Brna na návštěvu. „Bratrovi unesli dceru, má teprve čtrnáct let, holka!“ kvílela před policisty jedna z žen.

"To jsou spekulace, do kterých bych se nerad pouštěl," reagoval Šváb. Podle něj to ale není vyloučeno.

:. Při potyčce Romů v brněnském Cejlu zasahovali policisté.foto: Petr Vozdecký pro Novinky

Atmosféra na místě začala houstnout kolem 15té hodiny. Za několik desítek minut už se na místo sjížděly policejní hlídky z celého Brna a na ulici se seběhly obyvatelé z okolních domů, zatímco znesváření Romové do sebe strkali a hlasitě na sebe křičeli. Pak se strhla rvačka. "Zhruba 30 minut byla přerušená tramvajová doprava," řekl mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák. Situace v ulici se již uklidnila.

:. Romové se střetli v brněnském Cejlu.foto: Petr Vozdecký pro Novinky

Policisté přímo na místě odzbrojili jednoho muže, který svým nepřátelům hrozil pistolí a samopalem. „Při zásahu byl zraněn jeden policista, kterému do očí nastříkala jedna z žen slzný plyn. Tři osoby byly policisty zadrženy,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

I po dvou hodinách od vypuknutí sporu postávala na ulici odhadem stovka lidí, muži, ženy i děti, kteří se mezi sebou dohadovali. Policie na místě ale držela vášně na uzdě. Hlídky dopravních policistů na okolních křižovatkách řídily dopravu.

:. Desítky policistů museli krotit rozvášněné Romy.foto: Právo/Petr Kozelka

Ještě okolo 17. hodiny se na místě situace vyostřila a hrozil další střet, pak se ale místní začali pomalu rozcházet do svých domovů. „Situaci na místě budeme ale ještě monitorovat, stále se tam totiž pohybují skupinky znesvářených osob,“ dodal mluvčí Šváb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám