Hlavní obsah

Učitel, který zpohlavkoval žáka, spáchal sebevraždu

Právo, Barbora Silná

Bývalý ředitel Základní školy v Pelechově ulici v Železném Brodu Jiří Pacholík, který vloni v červnu po slovním konfliktu zpohlavkoval patnáctiletého žáka, což spolužáci natočili na mobil a pustili po internetu, spáchal sebevraždu.

Článek

Proč si v minulých dnech sáhl na život a zda sled nešťastných událostí odstartovala právě facka jednomu z žáků, není jasné. „Pokud zanechal dopis na rozloučeno, kde by to vysvětlil, nevím o tom. Je to pouze věcí rodiny,“ uvedla policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Záznam vyvolal tehdy širokou diskusi, zda žáci učitele záměrně nevyprovokovali, aby si jeho zkrat mohli natočil na mobilní telefon. Ředitel Pacholík však posléze svého jednání litoval a omluvil se za něj jak žákovi tak i jeho rodičům. Ředitel tehdy upozornil školáka na nepořádek u lavice a zároveň ho pokáral. Chlapec pedagogovo jednání okomentoval výrokem, „seber si to sám šmejde,“ což učitele rozlítilo.

„Nebudeme se o tom bavit. Nikdo. Nemyslím si, že je dobré se k tomu vracet a cokoli říkat,“ řekla Právu jedna z učitelek na základní škole. Hovornější nebyli ani její kolegové. Zprávou o smrti učitele byl překvapen starosta města Václav Horáček. „Slyším to od vás poprvé,“ přiznal.

O smrti svého bývalého učitele nevěděly ani děti. „Pan ředitel Pacholík už tady neučí, ale byl hodný,“ shodly se dvě dívenky před školou. Jejich spolužáci pak překotně vysvětlili, že bývalý pedagog „byl v televizi a kvůli tomu odešel.“

Byla to provokace, říkají svědci

„Byl to skvělý učitel, měla jsem ho ráda. Tohle, co mu provedli, si vůbec nezasloužil. Doufám, že bude mít klid aspoň po smrti,“ posteskla si v nedaleké samoobsluze jedna z jeho bývalých žákyň. Víc prozradit ale nechtěla. Pokud už se lidé ve městě k řediteli vyjádřili, pak většinou schvalovali, že chlapci políček uštědřil. „Viděl jsem to na internetu, ty děti ho vyprovokovaly. Asi se neměl dát, ale dneska je to těžké,“ mínil starší muž.

Přičítat tragédii ale pouze sporu s žákem by podle ředitele liberecké pedagogicko-psychologické poradny Vladimíra Píši bylo vůči dětem nefér. „Je to smutná tečka za dlouhým životem člověka, který celý život pracoval ve školství. Těžko ale lze říci, co ho k tomu vlastně vedlo,“ upozornil Píša. Odborníci ale oba případy nedávají do přímé souvislosti. Podle psychologa ale většinu starší lidi k takovému rozhodnutí vedou zejména zdravotní důvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám