Hlavní obsah

Zloděj odpojil desetitisíce lidí od internetu, sebral optický kabel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV

Neznámý zloděj ukradl v úterý večer u Kyjic na Chomutovsku sto metrů optického kabelu. Bez internetu se ale obratem ocitly desítky tisíc lidí. Síť se podařilo plně zprovoznit až ve středu po poledni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bez připojení k internetu se musely obejít desítky tisíc lidí.

Článek

Krádež kabelu způsobila kolaps internetové sítě. Na řadě míst přestaly fungovat i telefony a televize. Kabel patří společnosti ČD Telematika, škoda se odhaduje na 25 000 korun,“ řekla mluvčí chomutovské policie Marie Pivková. Celkové škody ale budou mnohem větší.

Firmy poskytující připojení na severu Čech si zatím odhadovat škody netroufají. Připojení desítkám tisíc uživatelů ve 24 městech v Ústeckém kraji, Karlových Varech či v Mělníku. Dalších 6000 zákazníků má společnost Grape SC na Chomutovsku. Síť se podařilo zprovoznit až ve středu po jedné hodině odpoledne.

"Je to velmi nepříjemná záležitost. Samotnou krádeží firma poškozena nebyla, kabel není naším majetkem. Vzhledem k počtu naší klientely ale budou škody jistě velmi značné," uvedl obchodní ředitel firmy Losan.

"Mám obrovský problém. Dnes je termín odevzdání účetní uzávěrky. Zatím ji ale nemohu dokončit, musím na internetu vyhledat celostátní výkaz pro centrální sběr dat," uvedla ekonomka základní školy v Litvínově Alena Votočková.

Reklama

Výběr článků

Načítám