Hlavní obsah

VIDEO: Soud uznal slova Benešové o justiční mafii, Vesecká se chce bránit

Aktualizováno

Soud zamítl stížnost sedmi žalobců v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou na Marii Benešovou (ČSSD). Loni je v rozhlase označila za justiční mafii. Benešová se musí omluvit pouze náměstku vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi. Soudce také mluvil v souvislosti s kauzou Čunek o zneužití pravomoci.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Marie Benešová u soudu

Článek

Podle výroku soudce Vojtěcha Cepla se má Marie Benešová pouze omluvit žalobci Liboru Grygárkovi. Ten prý neměl nic společného s kauzou Čunek, na které se žalobci podíleli. Benešová se mu má omluvit osobním dopisem a prohlášením v ČTK, že nebyl součástí zákulisní "justiční mafie".

Zneužití pravomoci

Podle soudce Vojtěcha Cepla není pochyb o tom, že předmětem schůzek byla kauza Jiřího Čunka. Ve zdůvodnění rozsudku hovořil v souvislosti s jednáním šesti představitelů justice o "nepovolených intervencích, zneužití pravomoci a profesní šikaně". Jejich jednání podle něj překračovalo "rozumnou hranici". Zvláštní také je, že se schůzky konaly z iniciativy žalobců a účastnili se jich lidé, kteří s kauzou Jiřího Čunka neměli nic společného, konkrétně Němec s Kučerou, uvedl Cepl.

:. Marie Benešová poslouchá rozsudek, který přečetl soudce Vojtěch Cepl (vlevo).foto: Právo/Lukáš Táborský

Státní zástupci, kteří Benešovou žalovali, považují odůvodnění rozhodnutí soudu za zavádějící a jednostranné.

Tiskové prohlášení státních zástupců
Státní zástupci JUDr. Renata Vesecká, JUDr. Karel Černovský, JUDr. Petr Coufal a JUDr. Arif Salichov vyjadřují tímto prohlášením zásadní znepokojení nad zjevnou a zavádějící jednostranností, neobjektivitou a nevyvážeností prezentovaného odůvodnění rozsudku Krajského soudu v Praze ve sporu s Marií Benešovou.

Vesecká: zvážím další kroky 

"Já musím říci, že jsem velice překvapená neobjektivitou argumentace, která zazněla v prvém rozsudku a která nemá absolutně oporu v důkazech a ve faktech," reagovala pro televizi Nova nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. "Po obdržení písemného vyhotovení rozsudku budu zvažovat další kroky," dodala s tím, že označení "mafián" vnímá jako hanlivé.

Také státní zástupce Arif Salichov, který Čunka zprostil obvinění, s výsledkem jednání rozhodně nesouhlasí. "Je to šokující rozhodnutí, rozhodně se budeme odvolávat. Není možné, aby soudce z civilního soudu jakkoli řešil trestní kauzu Jiřího Čunka."

V souvislosti se slovy Benešové o "mafii" soudce Cepl uvedl, že takové tvrzení musí mít skutkový základ, i kdyby bylo expresivní. V daném případě není výraz mafie podle něj chápán ve smyslu mezinárodní zločinecké organizace, ale je běžně užíván například pro něco utajeného. Žalobci a soudci jsou podle Cepla navíc veřejní činitelé, a musí tedy být připraveni na větší míru kritiky než běžný občan. Naopak i Benešová je v pozici osoby veřejnosti známé a měla by svá slova více vážit, uvedl.

Ministerstvo spravedlnosti nechce rozsudek nijak komentovat. "Respektujeme rozhodnutí soudu," uvedla pro Novinky mluvčí ministerstva Jitka Zinke. Dodala, že je předčasné dělat jakékoliv závěry.

Žalobci k soudu nedorazili, rozsudek si vyslechla pouze Benešová. Žalobci se přesto podle jejich právního zástupce odvolají. "Rozsudek považujeme za nekvalitní," řekl Právu právník žalobců Petr Toman. Benešová odvolání ještě zváží.

:. Marie Benešová čeká na jednání Krajského soudu v Praze, který 5. června vynesl rozsudek.foto: ČTK/Volfík René

Žalobu na stínovou ministryni spravedlnosti ČSSD Marii Benešovou podali vysocí představitelé justice v čele s Renatou Veseckou. Nelíbí se jim výroky, které Benešová na jejich adresu pronesla v souvislosti s údajným korupčním případem vicepremiéra a lidoveckého předsedy Jiřího Čunka.

Ve sporu kromě jiných vypovídala také ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová. Mluvila o nestandardních schůzkách s Veseckou, bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem a místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou.

Na nich prý po ní Kučera požadoval průtahy v kauze Čunek a prohlásil, že "nezávislost justice musí ustoupit politickým zájmům". Její slova však všichni jmenovaní popřeli.

Benešová: Je to justiční mafie

Marie Benešová v rozhovoru pro Český rozhlas v prosinci loňského roku označila sedm žalobců za "zákulisní justiční mafii" a tvrdila, že se snaží ovlivňovat kauzy. Sedm představitelů justice pak podalo na stínovou ministryni žalobu na ochranu osobnosti. Požadovali pouze omluvu.

Benešovou žalovali kromě Vesecké také její náměstek Karel Černovský, náměstek vrchního státního žalobce Libor Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, žalobce Arif Salichov, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Kdo je kdo ve sporu Benešové a státních zástupců
Marie BenešováBývalá nejvyšší státní zástupkyně, v roce 2005 ji vystřídala Renata Vesecká. U vlády tehdy byla koalice ČSSD, KDU-ČSL s US, Veseckou prosazoval tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec. V rozhovoru v Radiožurnálu označila šest představitelů justice za "zákulisní justiční mafii, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury". Za to ji státní zástupci zažalovali.
Renata VeseckáNejvyšší státní zástupkyně. V červnu 2007 odebrala Čunkův případ přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovovi do Jihlavy.
Arif SalichovStátní zástupce z Jihlavy, který převzal kauzu po odvolaném Obstovi. Stíhání vicepremiéra Čunka definitivně zastavil.
Zlatuše AndělováOstravská krajská státní zástupkyně. Dozorovala práci žalobce Radima Obsta. Během vyšetřování se účastnila schůzek mimo jiné s bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem a místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou. Tvrdí, že jí naznačovalio, aby řízení protahovala.
Petr CoufalŠéf krajského státního zastupitelství v Brně a nadřízený Arifa Salichova "posvětil" zastavení případu a podpořil Salichovův postup. Podle tisku jej údajně v souvislosti s Čunkovou kauzou navštěvoval exministr Němec.
Pavel NěmecBývalý ministr spravedlnosti, který podle médií jako advokát spolupracoval s úřadem vlády premiéra Mirka Topolánka. Účastnil se schůzek představitelů justice, kde se o kauze Čunek mluvilo.
Pavel KučeraMístopředseda Nejvyššího soudu, s kauzou je spojován jako účastník schůzek s Němcem a Andělovou. Na jedné z nich údajně pronesl větu: "Nezávislost justice musí jít stranou, když hrozí pád vlády."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám