Hlavní obsah

Největší dar pro děti? Zdravý spánek

Novinky, www.prirodni-matrace.cz

Ačkoli každý rodič chce pro své děti to nejlepší, často se zapomíná na to nejdůležitější – na zdravý spánek. Děti spánkem tráví mnohem více času než dospělí: děti do 3 let prospí až 14 hodin denně, kojenci dokonce 18 hodin. Důležitý je však nejen dostatek spánku, ale i matrace, na které dítě spí.

Ilustrační fofo

Článek

Dostatek kvalitního spánku má pro správný duševní i tělesný vývoj dětí mimořádný význam. Vědecké studie prokazují, že nedostatek spánku vede ke snížené obranyschopnosti organizmu, vyššímu riziku úzkostných poruch a přispívá ke vzniku obezity. A netřeba zdůrazňovat, že pravidelný spánek spolu se správnou životosprávou má příznivý vliv na léčení různých onemocnění a zdravotních neduhů.

Děti velmi rychle rostou, a to hlavně v průběhu spánku. Zdravý spánek je proto důležitý i s ohledem na tělesný vývoj dětí. Například formování páteře je dokončeno kolem sedmého roku věku dítěte, ale celková osifikace páteře (přeměna chrupavky či vaziva na kost) je ukončena až v 16 letech a někdy dokonce později. Spánek na nekvalitní matraci tedy může dětem způsobit různé růstové deformace, které se v pozdějším věku nejpravděpodobněji projeví bolestí zad či dalšími zdravotními obtížemi.

Výběr správné matrace již v raném věku má proto naprosto zásadní význam nejen pro zdravý spánek dětí, ale i pro jejich celoživotní zdraví.

Jak vybrat správnou dětskou matraci?

 Zdravotní nezávadnost

Dětský organismus je velmi citlivý, proto by matrace neměla obsahovat žádné chemické látky. Na trhu běžně dostupné syntetické matrace jsou z tohoto důvodu zcela nevhodné. Výchozí surovinou pro jejich výrobu jsou totiž ropné deriváty a další chemické látky, z nichž mnohé jsou před výrobním procesem toxické. Například polyuretanová pěna (PUR) je směs více než tří desítek chemických látek a přísad jako zpomalovače hoření, látky hubící roztoče, barviva nebo dokonce i potenciální karcinogeny nebo toxiny způsobující poruchy reprodukce. Pokud chcete, aby vaše děti při spánku dýchaly čistý vzduch bez škodlivých chemických látek, poohlédněte se po matracích vyrobených z přírodních materiálů.

Odpovídající tuhost

Jelikož děti rostou i v průběhu spánku, je pro správný vývoj jejich páteře zásadní, aby jim matrace poskytovala pevnou oporu. Děti do 12 let by proto vůbec neměly spát na matracích z paměťové pěny - tělo se totiž do takové matrace „ponoří“, pěna ho fixuje v pevné pozici a výsledkem mohou být růstové deformace zad a kostí. Pro zdravé děti jsou obecně vhodnější spíše tužší matrace, v případě dětí s obtížemi zad nebo nadváhou je vhodnější zvolit matraci měkčí.

Prodyšnost

Při spánku vypotí dítě v závislosti na věku až 1 litru potu a matrace musí být schopna toto množství nejen pojmout, ale i odpařit. Syntetické matrace mají vzhledem ke své neprůchodné struktuře omezenou prodyšnost a nejsou schopny vlhkost, kterou lidské tělo při spánku vypotí, beze zbytku pojmout a odpařit, což se především v letních měsících projevuje provlhnutím matrace a spánkem v „mokru". Navíc vlhko uvnitř matrace poskytuje ideální živnou půdou pro množení roztočů a plísní, které mohou způsobit vznik alergií.

Termoregulace

Matrace musí poskytovat dostatečný spánkový komfort. Syntetické matrace však mají omezenou schopnost termoregulace. Především v letních měsících mají syntetické materiály tendenci se zahřívat, což způsobuje nadměrné pocení a u menších dětí i jejich přehřátí, které je považováno za rizikový faktor SIDS (syndromu náhlého úmrtí kojenců).

S ohledem na výše uvedené nejsou syntetické matrace pro děti vhodné.

Ilustrační fofo

Zdravá alternativa? Matrace z přírodních materiálů

Přírodní matrace se vyrábějí výhradně z bavlny, koňských žíní, kokosového vlákna, ovčí vlny nebo přírodního kaučuku. Přírodní materiály jsou pro lidskou pokožku nejpříjemnější a nedráždí ji, jsou přirozeně hypoalergenní, antibakteriální a odolné proti roztočům. Při spánku na přírodní matraci dýcháte čistý vzduch bez škodlivých látek a jsou tedy ideální nejen pro zdravé děti, ale i pro děti s alergiemi, astmatem nebo kožními problémy.

Přírodní matrace se během spánku tělu perfektně přizpůsobí, nevytváří umělé pružení, dokonale rozloží jeho hmotnost, čímž zajistí anatomicky ideální polohu páteře a uvolnění svalů, šlach i kloubů. Přírodní matrace jsou zcela prodyšné a umožňují přirozené proudění vzduchu v matraci, které přebytečnou vlhkost odvádí a udržuje tělo v suchu po celou noc. Přírodní matrace neblokují kožní dýchání a přispívají ke správné funkci lidského metabolismu.

Přírodní matrace podporují zdravý spánek také tím, že udržují komfortní tepelné mikroklima. Na rozdíl od syntetických matrací dokáží přebytečné teplo lidského těla odebrat a v případě potřeby ho vrátit zpátky. Jinými slovy, přírodní matrace v létě chladí, v zimě hřejí.

Chcete-li dětem dopřát spánek na tom nejlepším z přírody, pořiďte jim přírodní matraci.

Výběr článků

Načítám