Hlavní obsah

Dolnorakouská zemská výstava 2009

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojedinělá přeshraniční výstava s podtitulem „Rakousko. Česko. Rozděleni – odloučeni – spojeni.“ ukazuje ve třech výstavních městech – rakouském Hornu a Raabsu a české Telči - podobnosti i rozdíly obou sousedních zemí v zrcadle dějin, rozdělující hranice a spojující kultury. Expozice jsou k vidění od 18. dubna do 1. listopadu 2009.

Článek

V Hornu začíná putování časem s důrazem na 20. století. Můžete vidět repliku svatováclavské koruny a originály pohřebních insignií z 16. století nebo Zlatou bulu. V Raabsu je návštěvníkovi prezentována konkrétní, fyzická hranice, život na hranici a s hranicí, ale také „hranice“ v našich hlavách. Je zde vystaven jeden z nejcennějších artefaktů výstavy - zlatý skříňový relikviář z poutního místa Mariazell z roku 1770 nebo listina vydaná v roce 1356 Karlem IV. Telč se soustřeďuje na společnou kulturní tvorbu. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout rukopisy ze 13. století, taktovku Gustava Mahlera nebo svetr Václava Havla.

Tato výstava je také příležitostí k setkávání Čechů a Rakušanů v průběhu desítek významných doprovodných akcí, které se konají na území kraje Vysočina a regionu Waldviertel. Pestrý rodinný program a četné akce vytvářejí z Dolnorakouské zemské výstavy 2009 ideální výletní cíl. Informace o výstavě naleznete na www.dolnorakouska-vystava.cz

Výběr článků

Načítám