Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Stejná krevní skupina míří do Bílého domu – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš prohlásil, že se těší na setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě, protože jsou stejná krevní skupina. Což o to, Babiše i Trumpa opravdu leccos spojuje. Kupříkladu to, že jsou oba miliardáři, kteří vtrhli do politiky pod praporem boje s dosavadním establishmentem. A slušné chování a úcta k pravidlům demokratické hry nejsou jejich nejsilnějšími stránkami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Spojuje je i skutečnost, že se od počátku svého vstupu do politiky potýkají s celou řadou etických a právních problémů. Český premiér je trestně stíhán kvůli kauze Čapí hnízdo, Trump pro změnu čelí vyšetřování speciálního vyšetřovatele Roberta Muellera kvůli možné spolupráci s Ruskem během volební kampaně.

Nyní navíc začali vyšetřovat jeho obchodní a další potenciálně nelegální aktivity newyorští prokurátoři, s nimiž spolupracuje Trumpův bývalý právník Michael Cohen. Ten ve své výpovědi před výborem Sněmovny reprezentantů označil Trumpa za lháře a podvodníka, přičemž kupříkladu detailně popsal, jak na základě Trumpových instrukcí zaplatil během volební kampaně porno hvězdě Stormy Danielsové 130 tisíc dolarů za to, aby mlčela o mimomanželské aféře s Trumpem, a jak na základě Trumpových instrukcí o celé věci následně lhal.

Popsal také těsnou spolupráci Trumpa s mafiánem ruského původu Felixem Salterem, který měl dokonce zadarmo po nějakou dobu kancelář v Trumpově mrakodrapu na Manhattanu, vedle té Trumpovy. A tvrdí, že Trump věděl dopředu o zásilce e-mailů ukradených organizací Wiki Leaks z e-mailové schránky Hilary Clintonové jeho volebnímu štábu.

Výčet obvinění je dlouhý, přičemž ta potenciálně nejvýbušnější Cohen během výpovědi v Kongresu nemohl zveřejnit, protože jsou už předmětem zmíněného kriminálního vyšetřování. Jisté ale je, že se okolo Trumpa stahuje smyčka, která může vyústit až do hlasování Sněmovny reprezentantů o jeho odvolání z funkce, a kvůli které ve vězení skončí hned několik jeho bývalých spolupracovníků.

Těžko říct, zda měl Babiš při zdůrazňování své příbuznosti s Trumpem na mysli i výše zmíněné okolnosti. My ale můžeme nabídnout i určité odlišnosti.

Kupříkladu že nejmocnější muž světa sice okolo sebe kope kvůli zmíněnému vyšetřování stejně razantně (a občas přímo hystericky), jako to činí kvůli svému vyšetřování politicky nejmocnější Čech, ale na rozdíl od Babiše si ještě před vstupem do politiky bohužel pro něj nekoupil dva z nejvlivnějších deníků v zemi a další média. Zastání tak má jen u Fox News a na serverech i v rádiových stanicích provozovaných konzervativci.

Trump si též stěžuje, že vstupem do politiky utrpěly jeho podnikatelské aktivity, v čemž má asi pravdu, jakkoliv občas problesknou zprávy, že jeho rodina dál využívá jeho politického vlivu k množení majetku. Včetně třeba předraženého pronájmu pokojů v Trumpově washingtonském hotelu během jeho inaugurace či čachrů s penězi inauguračního výboru, což už je obojí též předmětem vyšetřování.

Babiše se může proto zeptat, jak dokázal, že Agrofert i po jeho vstupu do nejvyšší politiky dál tak výtečně prosperoval. Český premiér, který je bohatší než Trump, mu třeba prozradí, jak vynikajícím byznysem mohou být dotace, především ty evropské, zvlášť když majitel podnikatelského impéria (před i po jeho převodu do svěřeneckého fondu) je zároveň jedním z nejvyšších politiků v zemi.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Jinými slovy: Trump je ve srovnání s Babišem tak trochu čučkař, jak by situaci asi popsal český prezident, kterého Babiš předběhl v návštěvě Bílého domu, ač se v telefonátu po Trumpově zvolení iniciativně představil jako „český Trump“. Bohužel Trump asi nebude mít – i vzhledem k prudce houstnoucí atmosféře ve Washingtonu – na rozhovor s českým premiérem dostatek času. Takže se asi ani nedozví, jak to zařídit, aby se i s trestním stíháním na krku nemusel ničeho bát a ještě mu rostly preference.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám