Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Karel IV., Henlein a Ťok - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Uplynulý týden přinesl rozličnou aktivitu vládních činitelů – já nechám (výjimečně) na pokoji paní Valachovou a podívám se i na ostatní. V rámci spravedlnosti z každé koaliční strany jeden.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Slavíme 700 let narození Karla IV. a premiér Sobotka se ve čtvrtek v Karolinu vyznal z toho, jaká je Karel IV. inspirující osobnost a že by chtěl vládnout podobně. Chvályhodné.

Vidím v tom jen tři problémy.

Zaprvé, Karel IV. byl udatný bojovník, který se nebál postavit přesile – viz např. jeho italská anabáze v mládí.

Zadruhé, Karel IV. byl vzdělaný muž, hovořící plynně pěti jazyky, a zůstalo po něm obrovské dílo.

Zatřetí, Karel IV. měl rád Čechy. Mimo jiné Čechům vybojoval práva vůči Říši – Zlatá bula Karlova, 1356.

Obávám se, že pan Sobotka má zatím v těchto klíčových kompetencích  průnik s Karlem IV. – čistá nula.

Lidovecký ministr Herman zavítal o víkendu na sraz sudetoněmeckého landsmanšaftu. Což o to, tento pán se tam jezdí bratřit často, tentokrát však jako ministr a vyslal ho oficiálně premiér Sobotka. Byl tam coby zástupce České republiky. Poprvé v historii vyslala česká vláda svého zástupce na akci tohoto „občanského sdružení“.

Můžeme volat pateticky "not in my name", můžeme přesněji říci, že tato vláda nehájí zájmy Čechů v ničem, dokonce se vesele podílí na přepisování a relativizaci historie.

Můžeme vzpomenout na hrdiny odboje. Jak se asi obrací v hrobě třeba řídící učitel Zelenka-Hajský, předseda Krušnohorského Sokola, vyhnaný 1938 z pohraničí – hlavní opora parašutistů v protektorátu – se synem spáchali sebevraždu, manželka zavražděna v roce 1942.

Stále se setkáváme s pokusy jakýchsi omluv tu sudetským, tu brněnským Němcům za odsun. Do dnešní mládeže je hrnuto zleva zprava, o jaké bezpráví se údajně jednalo. Ale v žádné hodině dějepisu (výjimkám se osobně omluvím) se dnes nevyučuje, že první odsun proběhl v Sudetech v roce 1938, kdy bylo vyhnáno cca 300 tisíc Čechů a stovky přitom zavražděny.

I v Peci pod Sněžkou, což považuji za svůj druhý domov, dosud žijí pamětníci, kteří prchali na poslední chvíli v noci do vnitrozemí a zachránili si tím život.

I v Peci pod Sněžkou, což považuji za svůj druhý domov, dosud žijí pamětníci, kteří prchali na poslední chvíli v noci do vnitrozemí a zachránili si tím život. Za jásotu místního obyvatelstva a 90% podpory henleinovců ve volbách.

Nesmíme si nechat pravdu o historii ukrást a zničit.

Chytroprdi teď začnou namítat něco ve smyslu, ale „vy jste uvězněný v minulosti…“ Hm, a sudetoněmecký landsmanšaft je uvězněný v čem? Doufám, že ne v budoucnosti.

A do třetice ministr Ťok. Ten sníží do deseti let počet smrtelných nehod na silnicích na 50 %. Za pomoci drakonických trestů nového bodového systému a tak. Ale když umí pan Ťok zastavit smrt, proč to nesníží třeba na 30 % nebo na 10 % nebo na nulu?

Nebo je to jinak? Vždyť bezpečnost se dá snižovat různými způsoby. Třeba by mohli dostavět nějaké dálnice a zlepšit kvalitu silnic. Třeba by mohli snížit daně, aby měli lidi víc peněz a koupili si pak kvalitnější auto. Třeba by většina obecních kamer nemusela sloužit jen k výběru peněz (takřka vždy umístěna na rovném, bezpečném úseku s nulovou nehodovostí) a mohly by být v nebezpečných místech, před přechody, u škol a tak, kde ale nejsou, protože se tam nic nevybere.

Nebo z jiného úhlu pohledu – když bude nejvyšší povolená rychlost 30 km/h, taky se zvýší bezpečnost. Akorát to nebude mít už moc velký smysl, že.

Vracel jsem se tuhle z Brna, jel po pražské dálnici a automaticky zpomalil na vyhlášeném úseku, kde bývala nesmyslná padesátka. A teď jsem si nebyl jist – je to tam ještě, nebo už to zrušili? Značku jsem neviděl, ale v tom provozu jsem si nebyl jist, zda jsem ji nepřehlédl nebo ji někam neposunuli. Teď půjde třeba o 50 000 Kč v těchhle situacích, jestli pojedete 50 nebo 80.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Pan ministr však pojede okolo s majáčkem v pohodě. Jen tisíce řidičů budou zase ve větší nervozitě, zvlášť ti chudší, kteří nemají tempomat, aby se jim to náhodou z kopečka trochu nerozjelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám