Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Alternativa pro Česko a Německo není totéž – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf uskupení Blok proti islámu Martin Konvička se rozešel s hnutím Úsvit a plánuje, že založí politickou stranu pracovně nazvanou Alternativa pro Česko. Podle jeho slov by měla mít podobný program jako Alternativa pro Německo (AfD), která nedávno uspěla v zemských volbách v několika německých spolkových zemích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Konvička prohlásil, že cílem jeho nové strany je „dát Česko do pořádku“. Strana by prý měla mít podobně jako AfD liberální ekonomický program a měla by razit protiimigrační i protiislámskou politiku.

Konvičkovy snahy přirovnávat se k AfD ovšem narážejí na vážné limity. Tak především už samotná geneze AfD byla o dost serióznější než geneze Bloku proti islámu. Pan Konvička neměl po dlouhou dobu žádný jiný program než islamofobii. Jeho nápad vytvořit z Bloku proti islámu obdobu AfD se jeví asi tak, jako kdyby AfD vznikla transformací hnutí Pegida.

Další potíž spočívá v tom, že ať už si myslíme o AfD nebo Pegidě cokoliv, oba subjekty těží z odporu části Němců vůči reálné obrovské vlně migrantů z islámských zemí. V Česku je islámská migrace virtuální problém. Nedá se samozřejmě vyloučit, že pan Konvička bude schopen cosi vytěžit ze strachu, že by Česko mohlo snad být také zasaženo migrační vlnou, ale strašit dlouhodobě pouhými fantaziemi je přece jen těžké.

AfD původně vznikla z odporu části německých liberálních ekonomů proti počínání Německa během krize eurozóny a finanční krize v Řecku. Vyrostla politicky z opozice vůči snahám Berlína řešit krizi eurozóny záchrannými balíčky, jejichž tíhu pocítí především němečtí daňoví poplatníci. Z toho pak vznikla poměrně strukturovaná euroskeptická platforma.

Konvička a spol. nikdy s ničím podobným nepřišli. Navíc těžko říct, proč právě jim by měli lidé věřit, že mají recept na to, jak dát Česko do „pořádku“ v situaci, kdy se zemi nebývale daří.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Pominout se nedá ani skutečnost, že pan Konvička je trestně stíhán. Když už se chce přirovnávat k AfD, ta je sice protiislámská, ale zároveň je nepředstavitelné, že by ji mohl vést někdo, kdo se dopustil výroků o mletí muslimů do masokostní moučky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám