Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Baťa, Kolben a Čechov – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Onehdá se mě jedna paní redaktorka hned na úvod rozhovoru zeptala: „Jak se pozná, že má společnost kvalitní vzdělávání?“ To není lehká otázka. Každý si především pod pojmem „kvalitní vzdělávání“ představuje něco jiného. A výsledek vidíme až z odstupu času. A hodně to souvisí s celou společností.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Protože když je společnost, a hospodářský život v ní, dostatečně svobodná a nesešněrovaná tisícem předpisů, předpokladů, omezení, protekce i „protekce“ – je to lepší pro bohatství národa, ale i pro smysluplnější školský systém.

Bohatnou ty státy a národy, kde je trochu fuk, jestli máte ten nebo onen titul, kde kašlou na formální vzdělance. Kde pracovití lidé s vůlí dokážou tvořit z ničeho něco. A pak dát práci jiným lidem.

Třeba Spojené státy v 19. a 20. století. České země třeba na sklonku Rakouska-Uherska.

To neznamená, že v těchhle zemích nemá vzdělání hodnotu a všichni se jen honí za korunou (nebo dolarem). Právě naopak. Ale dlouho studují právě lidé, kteří k tomu mají největší předpoklady. Třeba Emil Kolben pocházející z chudé rodiny o devíti dětech. Ve 24 letech končí s vyznamenáním pražskou techniku, pak po letech v cizině (pracuje mj. pro Edisona i Teslu) zakládá veleúspěšný elektrotechnický závod – pozdější ČKD.

No jo, ale zároveň ve stejné době Tomáš Baťa – měl jenom čtyři třídy základní školy. Ale nikdo mu nenakazoval, že pro podnikání v oboru obuvnictví musíte mít dokončené odborné vzdělání a musíte splňovat tisíc jedna dalších podmínek (třeba věk – Baťa podnikal od patnácti).

Chudé a bez vývoje jsou ty státy, kde vládnou kasty, cechy a „komory“. Kde vládne sám stát a hýbe ekonomikou tam a zpět. Kde není pohyb nahoru a dolů, kde se musíte správně narodit nebo procházet mnohaletými študýrovacími a jinými martyrii, abyste měli právo se o nějakou práci vůbec ucházet. Kde každý policajt, co pouští bzučákem na služebnu, musí mít vysokou školu právnického zaměření a tak podobně.

To samozřejmě deformuje i školství. Každý rodič (i já) žene děti vzdělávacím systémem výš a výš. Když jim to nejde, hledá jim lehčí školu – ale ten titul mít musejí! Protože ta společnost je divná.

A tak se študuje, aby se študovalo. A často neuvěřitelné pavědy.

A jak to ještě souvisí s Antonem Pavlovičem Čechovem? Jsem poměrně vášnivý čtenář od malinka a Čechova miluju. Jak zdánlivě jednoduchými prostředky, pár slovy, dokáže popsat situaci, náladu. Krátké věty. Krása a bohatství jazyka. Vtip i soucit. Neuvěřitelný talent.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

No, a v dlouhé povídce Step, co čtu teď před spaním, dává vzdělaný mnich – otec Christofor – ponaučení malému Jegoruškovi, kterého vezou na studia do města:

„Naukám podivným a různým se však neoddávej. Kdo se učí černokněžnictví, zpozdilým slovům a takovým naukám, které nepřinášejí užitek ani jemu, ani lidem, pak je ovšem lépe se neučit!! … Svatí apoštolové mluvili všemi jazyky – i ty se uč jazykům. Vasilij Veliký se učil matematice – i ty se jí uč. Svatý Nestor psal dějiny – i ty se uč dějinám a piš je …“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám