Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: PF 2016 aneb Pohřební hostina svobodného myšlení - Václav Klaus ml.

Byly doby, a byly to šťastné doby, kdy jsme se mohli při příchodu nového roku utěšovat vtipem, že nadcházející rok bude tak nějak průměrný. Sice horší než ten minulý, ale zase lepší než ten napřesrok. Bohužel takový optimismus dnes není namístě.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Nemyslím, že v České republice hrozí aktuálně apokalypsa s bandami hrdlořezů v ulicích. To si případně užijí v Německu, Francii, Británii, Švédsku a dalších zemích s dlouhodobě „moudrou“ imigrační politikou. A upřímně, ani tam si nemyslím, že v nejbližších letech zvítězí takováto forma středověkého násilí. Spíš nějaká forma státní totality, ať už s hnědou, zelenou, nebo modrožlutou barvou.

Z mnoha důvodů si, při vší bídě, můžeme gratulovat, že žijeme v České republice, protože některé zmíněné země jsou již z hlediska svobody slova a myšlení o parník dál.

U nás také přituhuje. Policie sleduje sociální sítě a vládnoucí politici vyhrožují vězením lidem s nesprávnými názory, pokud je prezentují. Za urážku úředníka má být 10 000 Kč pokuty. Před deseti lety (to vládl nebožtík Standa Gross, pozn. autora) by si to sice nikdo nedokázal představit ani ve zlém snu, ale pořád je to slabý odvar oproti atmosféře v Německu, Francii a jinde.

Vzduchem se dnes často míhá osočování z nacismu. Většinou zcela účelově. Ale co je tedy podstatou nacismu a podobných totalitních hnutí? Je to snaha umlčet lidi s jiným názorem, prezentovat jedinou pravdu všem jednotně. Zglajchšaltovat myšlení, spálit nevhodné knihy, zastrašovat či likvidovat případnou aktivní opozici či lidi s jinými názory.

V Německu představuje občanskou opozici strana AfD (Alternativ für Deutschland). Strana v otázce imigrantů sice protivládní, ale ve velmi „soft“ verzi. Něco jako u nás třeba ODS. Nyní mají preference k 17 %.

Jejich místopředsedkyně má obrovské problémy si pronajmout v Lipsku byt, protože majitelé domů čelí výhrůžkám. Již tři proto radši odřekli. Málo hospodských pronajme AfD sál, protože pak čelí podobné kampani. Nejenom od extrémní levice jako Antifa, kteří vyhrožují vypálením a zdemolováním objektu. V měkčí verzi i od socdem či CDU – ti si již nikdy neuspořádají své akce v tomto podniku – „radši si to rozmysli“.

Připadá Vám to přitažené za vlasy a hysterické?

V Německu dosahují počty členů pouličních bojůvek ke stovkám, a to velmi agresivních aktivistů. Policisté mívají desítky zraněných, a to víceméně jen chrání oficiální průvod.

Předseda AfD mi vyprávěl, že nebýt obětavých a profesionálních policistů, na mítinku v Norimberku by šlo o život.

To je právě nacismus. Mlátit lidi na ulici, aby se báli demonstrovat za to, čemu věří.

Mně se nelíbí řada názorů různých hnutí a stran, ale v životě bych nešel na jejich demonstraci je tam napadat a řvát, že nemají právo na svoje názory a jejich pouliční prezentaci. To bych byl nacista.

V Británii nasbírali stovky tisíc podpisů na petici, aby Donald Trump nebyl vpuštěn na návštěvu do země. Ten člověk aktuálně vede v republikánských primárkách USA na příštího prezidenta. Média ho asi zničí a prosadí demokratku Clintonovou, ale nevpustit ho do Británie? Respektive – snažit se o takovou šikanu? To je demokracie, nebo nacismus?

Ve Francii napsal poměrně známý novinář v rámci předvolebního boje, že Front National (jedna z nejsilnějších politických stran) je jako Islámský stát. Paní Le Penová reagovala zveřejněním pár drastických videí z Iráku a Sýrie a žádala omluvu. Výsledek?  Je vyšetřována ona, za zveřejnění těch videí, protože „podněcuje“.

Středověcí preláti postupovali stejně. Svobodné myšlení není povoleno a musí se trestat. Tvrdě. Natož svobodné vyjadřování a opozice už vůbec ne.

U nás, možná tradičně, ještě zbytkově funguje demokratické prostředí. Ale ne že by se někteří „demokrati“ nesnažili. Vypečený „akademik-aktivista“ Putna počmáral 10. prosince (Den lidských práv) na fakultě pozvánky na přednášku docenta Robejška nápisy „RUSKÝ ŠVÁB“. Protože Robejšek zastává jiná stanoviska k současné Evropě. Nacistické uvažování.

A hodně v duchu Etického kodexu Univerzity Karlovy.

Cituji:

Část I. - Společné zásady

  • Jedná charakterně a čestně, ve vší své činnosti se varuje nepoctivého a neetického jednání. Vůči členům akademické obce i ostatním zaměstnancům nevyvíjí nevhodný či nemístný nátlak. Případné kritické podněty podává věcně podložené.
  • Obhajuje svobodu slova a kritického myšlení, samostatného bádání, svobodnou výměnu názorů a informací. Kritiku a alternativní názor uplatňuje korektně.

No, snad bude nadcházející rok jen takový průměrný.

 … a PF 2016 (to štěstí budeme potřebovat).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám