Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Papaláška? ANO

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Lidé primátorky Adriany Krnáčové zabránili předevčírem v účasti na tiskové konferenci novináři Jankovi Rubešovi ze Stream.cz. Stojí to za povšimnutí?

Nejdříve úvod pro čtenáře, kteří samozřejmě nemusí vědět, jak to chodí s účastí novinářů na tiskových konferencích. Mám na mysli tiskové konference veřejné. Protože v arzenálu setkání politiků s novinářů existují i jiné formy. Například uzavřená schůzka s pozvanými žurnalisty, kdy politik mluví velmi otevřeně, ale podle pravidel hry se nesmí citovat přímo a se jménem. Pouze jako informovaný zdroj.

Ještě je tu otázka akreditace. Ta se, alespoň co vím z praxe, vyžaduje zpravidla na úrovni tiskových konferencí světových státníků nebo na významných shromážděních doma či v zahraničí. Jinak vstup na veřejné setkání se sdělovacími prostředky má mít každý, kdo se prokáže platnou novinářskou legitimací.

Jestliže ale tiskovku pořádá primátorka hlavního města Prahy a tématem má být taxislužba v metropoli, je to věc z definice veřejná. A má-li zájem o účast novinář Janek Rubeš, který se přesně touto tematikou zabývá a publikuje o ní materiály, pak jde o jeho profesní povinnost, jejíž plnění by mu měli pořadatelé umožnit.

Je zřejmé, že když mu to odmítli s odůvodněním, že přece ví, proč ho tady nevidí rádi, jednali mírně řečeno neobvykle. Rubeš si v sérii reportáží o pražských taxikářích nebral servítky vůči nim ani vůči magistrátu. Záznam jeho setkání s Krnáčovou a jejím mluvčím Vladimírem Řepkou už před pár týdny ukázal, jak pojímá tato nominantka ANO své předvolební sliby, že to prostě zařídí.

Vyhnání novináře Rubeše z tiskové konference a následné nevěrohodné vysvětlení, že to mělo být na pozvánky a s akreditací, obrázek dokreslilo. Krnáčová spolu s celým Babišovým hnutím prohlašovala, že bude jednat s lidmi jinak, nebude opakovat manýry polistopadového dvacetiletí. Je nutné jí dát za pravdu, že tento slib skutečně plní.

Odmyslíme-li si slovenské politiky, kteří podobné kousky provozovali či provozují, v Česku se nic podobného po listopadu 1989 v podstatě nevyskytlo. Negací tohoto faktu je tedy logicky návrat ke stylu předlistopadových vládců.

Slib byl splněn. Novinář byl vyhozen. Nebude přece pliváním jedovatých slin, společně s dalšími idioty a debily, narušovat klid na práci primátorky hlavního města.

Papaláška? ANO.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám