Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: NHL? Vždyť máme krajský přebor!

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Začátkem roku jsem tady psal o případu kurzů CTYOnline pro nadané středoškoláky. Ministerstvo školství nejdříve potěšilo studenty příslibem dotace, takže se do kurzů přihlásili a uhradili první splátku s tím, že se zbytkem, částkou přes 20 000 korun, pomůže stát. Pak, se zdůvodněním, že jde o elitářský program, ministerstvo slib porušilo a dotaci neposkytne.

Organizátoři kurzů ještě předevčírem nevěděli, kdo po zamítnutí schválené dotace uhradí náklady za studenty, kteří teď kurzy procházejí. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v rozhovoru pro Deník uvedl, že náměstek Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL) vypracuje pro tyto studenty adekvátní nabídku náhradních bezplatných kurzů.

Pod internetovou peticí na podporu kurzů pro nadané středoškoláky, kterým ministerstvo školství odmítlo vyplatit dříve schválenou dotaci, bylo dnes ráno přes 2750 podpisů. Mezi signatáři je také europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová, jejíž postoj je tak v rozporu s pozicí jejího spolustraníka Fidrmuce.

Daly by se vršit další detaily. Mne ale nejvíce zaujal výrok ředitele gymnázia Český Brod Ivo Kocuma, jehož dopis Chládkovi cituje organizace Nadané dítě: „Nám jde o děti, které mají nejen talent, ale i výjimečné nadání. Ve svém předmětu zájmu by mohly ve škole přeskočit jeden či dva ročníky. Nerad dělám přirovnání k oblasti sportu, ale TALNET (domácí náhrada nabízená ministerstvem. - pozn. aut.) je tréninkové centrum talentované mládeže. Děti, které procházejí studiem kurzů CTYOnline, již ale hrají... v NHL. Plynulý přechod frekventantů kurzů CTYOnline do kurzu alternativního je jenom fikce.“

Za minulého režimu nemohli nadaní českoslovenští hráči do NHL odejít jen tak. Někteří to řešili emigrací. Časy se změnily. Emigrovat dnes nadaní lidé z České republiky nemusí. Stačí, že odjedou a už se nevrátí. Seznají, že v zahraničí je po jejich talentu větší poptávka, mohou se lépe uplatnit a budou v každém případě spokojenější než doma. Materiálně, ale také morálně. Kdyby se takto zachovali dnešní studenti, jejichž důvěru v český stát s takovou vynalézavostí testuje ministerstvo školství, nebylo by se co divit.

Tito mladí lidé, ale i jejich rodiče dostali také injekci odporu vůči politickým stranám, které jim tuto léčku přichystaly. Image lidovců jako nepřejících zápecníků může v jejich očích mírně narušit Michaela Šojdrová, která projekt veřejně výrazně podpořila. Co se týká dvojice ministr Marcel Chládek a náměstek Petr Hulinský, chovají se v této věci v souladu s linií své sociální demokracie. Tato strana sice nevynechá tréninková centra talentované mládeže, ale soustřeďuje se hlavně na krajské nebo okresní přebory.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám