Hlavní obsah

V pražské botanické zahradě kvetou nejvzácnější i největší orchideje

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skleník Fata Morgana se pravidelně během března a začátku dubna mění v barevnou smršť rozkvetlých orchidejí. Letos jejich výstava může proběhnout pouze online. Zahrada je kvůli protiepidemickým opatřením uzavřena už od prosince. Skleník, kde rostou ty nejvzácnější a největší orchideje, jsme navštívili s kamerou Novinek.

V pražské botanické zahradě kvetou nejvzácnější i největší orchidejeVideo: Novinky

 
Článek

„Máme tu spoustu miniaturek, které se v bytě pěstují velmi obtížně. Máme tu také spoustu orchidejí, které patří k těm vzácným,” uvedla kurátorka tropických rostlin a orchidejí Romana Rybková, podle které nyní začátkem dubna už končí čas kvetení orchidejí.

Z těch v přírodě nejvzácnějších tu například kvete Paphiopedilum delenatii, jež má bílo-růžové kvítky. „Každý rok kvete pravidelně, jako bychom jí to naplánovali. Ve volné přírodě už jich roste jen pár kusů. Botanici, kteří o nich vědí, tak velmi dobře tají místa, kde skutečně rostou,“ vysvětlila kurátorka.

Foto: Novinky

V přírodě vzácná Paphiopedilum delenatii je nápadná svými bílo-růžovými květy.

Už tu také dokvétá jedna z nejpřísněji chráněných orchidejí světa, Paphiopedilum rothschildianum, která je původem z pralesů pod nejvyšší horou ostrova Borneo. „Máme tu poslední květ. V přírodě roste jen v národním parku pod horou Kinabalu, v části, kam nesmějí žádní turisté,” přiblížila Rybková s tím, že se najdou lidé, kteří vzácnou rostlinu pěstují také doma.

Foto: Novinky

Paphiopedilum rothschildianum, které se pro tvar květu také říká Rothschildův pantofel.

Pro svůj specifický tvar se orchideji také říká Rothschildův pantofel. „Říká se jí tak podle pantoflíčkového pysku květu, který slouží k opylování,” dodala Rybková.

Dohromady v pražské botanické zahradě pěstují skoro 2300 druhů orchidejí. Celkový počet orchidejí po celém světě přitom není znám, odhady se blíží až k 27 tisícům.

I když jsou orchideje běžné spíše v tropických a vlhkých oblastech, najdeme je i v Česku. Ve volné přírodě jich u nás roste více než 60 druhů, k těm nejběžnějším a nejznámějším patří střevíčník pantoflíček či prstnatce.

Pražské botanické zahradě se povedl evropský unikát. Rozmnožila vzácnou masožravou rostlinu

Domácí

Ty nejvzácnější a nejexotičtější orchideje však u nás lze nalézt právě v pražské botanické zahradě. Ta je však kvůli protiepidemickým opatřením uzavřena už od poloviny prosince a od pondělí 12. dubna budou moci lidé navštívit jen vnější expozice zahrady. Obyvatele zdejšího skleníku tak můžete prozkoumat alespoň prostřednictvím online výstavy, která probíhá do poloviny dubna.

Pokud to situace dovolí, měla by pak pro veřejnost přehlídka orchidejí proběhnout na podzim. „Doufáme, že se nám podaří výstavu orchidejí uskutečnit v druhé polovině září,” doplnila Rybková.

Reklama

Výběr článků

Načítám