Hlavní obsah

Neměl na kartě ani floka, přesto si měsíc užíval jako král

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drogově závislý bezdomovec z britského Bradfordu Allah Ditta zažil měsíc, který se stěží bude někdy opakovat. Využil chyby v systému platebních karet a v obchodech utratil 60 tisíc liber (zhruba 1,6 milionu korun), ačkoliv jeho účet zel prázdnotou. Devětačtyřicetiletý muž dokonce půjčoval kartu svým známým, kteří s ní rovněž platili, informoval server Daily Mail.

Foto: Phil Noble, Reuters

Desetilibrová bankovka

Článek

Otec dvou dětí využíval kartu na severu Anglie, poté co zjistil při platbě v supermarketu, že mu navzdory nulovému zůstatku transakce prošla. Celkem chyby zneužil ve 167 případech. Dohromady s přáteli navštívili celkem 14 prodejen sítě Tesco v Bradfordu, Leedsu, Garforthu, Oldhamu a Manchesteru, kde rozpoutali doslova nákupní šílenství v hodnotě přes jeden a půl milionu korun.

Kdo by to neudělal? Kdo je v dnešní době čestný?
Allah Ditta

Parta kartu využívala od 21. ledna do 15. února loňského roku. Ten den byl Ditta zatčen při jednom z nákupů v domovském Bradfordu. Žalobkyně Sophie Drakeová u soudu uvedla, že se jednalo o softwarovou chybu, jež zapříčinila, že operace, které měly být zamítnuty, byly povoleny. Toho si muž všiml a v nákupech pokračoval.

Celkový počet transakcí se vyšplhal až na 167. Hlavním obsahem jejich nákupních košíků byla elektronika, nepohrdli však ani dárkovými poukazy, a sofistikovaně dokonce využili i službu cashback, díky které na pokladně vybrali hotovost.

Zadržený Ditta později policistům řekl: „Kdo by to neudělal? Kdo je v dnešní době čestný?“

Dittova obhájkyně Geraldine Kellyová se muže zastávala a uvedla, že v době prohřešku se nacházel v těžké životní situaci. „Třicet let byl narkoman, přesto byl ženatý a má děti. Byla to právě drogová závislost, která ho připravila o všechno a dostala jej až na ulici,“ uvedla Kellyová.

Proti Britovi však hraje i jeho minulost, kdy se jen za poslední rok dopustil krádeží v obchodě, vloupání a okrádal lidi. Přiznal vinu a soudce Robert Bartfield jej poslal na dva a čtvrt roku za mříže. „Není pochyb, že jste o chybě věděl a vyždímal z toho co nejvíc. Věděl jste, že na účtu nemáte peníze a za normálních okolností měla být vaše platba zamítnuta. Dokonce jste se na zneužívání platebního prostředku podílel se svými známými,“ zdůvodnil soudce rozsudek.

Zda chyba vznikla na straně banky, nebo obchodního řetězce, není známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám