Hlavní obsah

V Maďarsku žije údajně nejstarší pes na světě, je mu 25 let

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku žije údajně nejstarší pes na světě. Jmenuje se Buksi a je mu 25 let. Doposud nejstarší pes na světě zemřel letos v Austrálii, ve věku 29 let.

Foto: Ferenc Isza, Blikk

Nejstarší pes na světě Buksi s majitelkou Icou

Článek

Majitelka psa Ica z východomaďarské obce Sárrétudvari říká, že tajemstvím Buksiho dlouhověkosti je syrové maso.

„Nedávám mu žádné granule ani konzervy,“ prozradila Ica deníku Blikk. Buksi působí, jako kříženec šakala, vlka a huskyho, ale jeho původ majitelka nezná. „Neslyší dobře, jeho pohyby i reakce jsou už zpomalené, ale potkana si všimne ještě vždy jako první a štěkotem na něj upozorňuje,“ dodává Ica, která žije na samotě za obcí.

Buksi nikdy v životě nebyl přivázán a celý život tráví venku. Veterinář József Németh říká, že tajemstvím Buksiho dlouhověkosti je asi genetika. „Pohybem i stavbou těla připomíná vlka nebo šakala,“ říká veterinář, který nevylučuje, že Buksi může žít ještě dalších pět let.

Ica přiznává, že doklady o očkování Buksiho se ztratily, takže zápis do Guinnessovy knihy rekordů bude asi problematický. Tvrdí však, že psa dostal ještě její tatínek v roce 1992 ve věku jednoho roku. Veterinářka Enikő Kubinyi vzala před několika týdny Buksimu vzorek DNA, aby mohla určit jeho věk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám