Hlavní obsah

V Tasmánii je na prodej celá vesnice i s jezerem

V Tasmánii je za 13 miliónů australských dolarů (238 miliónů korun) na prodej vesnice s několika desítkami domů, jezerem plným ryb a 35hlavým stádem dobytka. Jakmile se nabídka objevila na trhu, vyvolala zájem od Číny po Singapur, napsala agentura AFP.

Foto: knightfrank.com.au

Vesnice Tarraleah

Článek

„Ještě nikdy jsem neprodával celou vesnici,“ řekl makléř John Blacklow, pověřený prodejem vesnice Tarraleah, k níž patří pozemky o rozloze 145 hektarů a která leží v srdci ostrova Tasmánie.

Osada vznikla ve 30. letech jako místo pro ubytování personálu hydroelektrárny. Obývalo ji několik set lidí, ale s postupnou automatizací tasmánských elektráren a přehrad přestal být stálý personál zapotřebí a Tarraleah začala koncem 60. let pustnout.

Prodávajícím je Julian Homer, který vesnici v minulosti koupil a postaral se o opravy.

„Právě dokončil třináctiletý renovační program. Celá vesnice – všech 33 jejích domů – byla kvalitně opravena. Je připravena pro někoho, kdo ji bude rozvíjet pro účely turistiky,“ řekl Blacklow.

Foto: Profimedia.cz

Malebné jezero patřící k vesnici

Teď vesnice nemá stálé obyvatele, žije tam pouze personál, který se stará o údržbu a infrastrukturu. Návštěvníkům se nabízí lov lososů a pstruhů, výlety do okolí, golf, pozorování divokých kachen, klokanů a tasmánských čertů. Vesnice se objevila v nabídce nemovitostí teprve minulý týden a podle Blacklowa už projevilo zájem 40 jedinců i podniků z Austrálie, ale také z Číny, Hongkongu a Singapuru.

Ingrid Mitchellová, která v Tarraleahu žila jako dítě, řekla, že tam zažila velkou svobodu, horká léta a velmi chladné zimy s množstvím sněhu.

„Byla to rušná vesnice, měli jsme řezníka, obchod, školu, poštu a bazén. Každý rok se v tamním centru slavily Vánoce, byly to nádherné časy,“ sdělila televizi ABC.

Max Attenborough do vesnice zavítal jako turista a uchvátil ho zachovaný styl art deco. „Jsem stavitel a vím, že dnes se tak už nestaví, je to krásné,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám