Hlavní obsah

Zemřel nejvyšší Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na neděli zemřel nejvyšší obyvatel České republiky Tomáš Pustina, měřil 224 centimetrů. V pondělí o tom informoval server Blesk.cz, kterému úmrtí potvrdila Pustinova rodina.

Foto: Jaroslav Šnajdr/MAFRA , Profimedia.cz

Tomáš Pustina byl nejvyšším Čechem

Článek

Osmatřicetiletý muž zemřel doma v Rozkoši u Humpolce. Portál připomněl, že Pustina se díky své výšce dostal v březnu 2006 do knihy českých rekordů jako nejvyšší Čech.

Tehdy měřil 226 centimetrů a vážil 170 kilogramů. Podíváme-li se do historie naší země, není to absolutní rekord. Nejvyšším Čechem v historii byl s 242 centimetry Josef Drásal, který žil v letech 1841 až 1886.

Nejvyšším mužem světa je nyní s 251 centimetry třiatřicetiletý Turek Sultan Kösen, kterého zapsali do Guinnessovy knihy rekordů v září 2009.

Podle jiných údajů je ale nejvyšším člověkem s 259 centimetry Ukrajinec Leonid Stadnyk (narozen 1971), jenž se ale odmítl podrobit měření.

Od výšky nejvyššího muže světa v historii, Američana Roberta Wadlowa (272 cm; žil v letech 1918–1940), dělí Kösena 21 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám