Hlavní obsah

Nález z blešáku vynesl majiteli jmění

Novinky, vps

Nečekaného přilepšení se dočkal jeden muž z anglického hrabství Cheshire. Při vyklízení domu svého zemřelého otce našel staré hodinky. Dal je do aukce s tím, že by mu mohly vynést pár set liber, výsledná částka ale předčila všechna jeho očekávání.

Foto: Wright Marshall

Hodinky Panerai 3636 vynesly v aukci necelé dva milióny korun

Článek

Jednalo se o hodinky značky Panerai, konkrétně model 3636 se strojkem Rolex vyráběný v letech 1941 až 1943 pro italské námořnictvo. Předpokládá se, že po válce si je odvezl domů jako suvenýr britský voják.

Podle vzpomínek prodávajícího je před deseti až dvaceti lety koupil jeho otec na blešáku za „ne víc než 10 liber“, což je podle dnešního kurzu zhruba 350 korun. Po nalezení při vyklízení domu se je rozhodl odnést k ocenění do aukčního domu Wright Marshall s očekáváním, že by za ně mohl dostat 500 liber. Hodinky totiž navíc nebyly plně funkční.

Jenže Niall Williams z aukčního domu věděl, že se jedná o poměrně vzácný kousek, vždyť tohoto modelu bylo vyrobeno jen 618, a tak ho velký zájem přihazujících nepřekvapil.

Částka se opravdu šplhala strmě nahoru, poslední příhoz se zastavil na částce 46 tisíc liber, což s provizí a poplatky činí celkem 55 660 liber, tedy něco málo přes 1,9 miliónu korun.

„Když jsem majiteli po aukci říkal, že se prodaly za 46 tisíc, myslel si, že říkám čtyři až šest tisíc. Musel jsem mu to třikrát zopakovat, než mi uvěřil,“ citoval Williamse web MailOnline.

Reklama

Výběr článků

Načítám