Hlavní obsah

Středověká pevnost vypadá po zfušované rekonstrukci podle místních jako garáž

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U městečka Villamartín ve španělské provincii Cádiz restaurovali starou arabskou pevnost Matrera z devátého století. Jenže stavební úpravy se vůbec nepovedly a cenná památka má k původnímu vzhledu opravdu daleko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rekonstrukce španělské pevnosti se opravdu nepovedlaVideo: AP

 
Článek

Místní obyvatelé, které zpovídala španělská televize La Sexta, zfušovanou rekonstrukci silně kritizují a přirovnávají ji například ke garáži. Dílo, které vypadá, jako by ho vytvořili Pat a Mat, už překročilo hranice Španělska a diví se mu lidé z celého světa.

„Myslím, že tohle není oprava, ale destrukce. Byla to tady ve Villamartínu významná historická památka a oni z toho udělali bílou kostku,“ uvedla Silvia Lopezová, která v městečku žije.

Výsledek se někomu může líbit, jinému ne, je to na vkusu
ředitel muzea

„Udělali to špatně, úplně špatně. Musel přece existovat jiný způsob, jak to opravit. Jako by vzali bílé betonové desky a nalepili je na ty kameny,“ dodal další z místních Juan Antonio Delgado.

Jenže ředitel místního muzea Jose Maria Gutierrez Lopez rekonstrukci hájí. Vše je prý v naprostém pořádku.

„Práci provedla firma specializující se na opravu historických budov. Výsledek se někomu může líbit, jinému ne, je to na vkusu. Místní samospráva ale k projektu uvedla, že splňoval všechna pravidla a byl proveden v rámci kritéria moderního a současného restaurování,“ citovala Lopeze agentura AP.

Lopez dodal, že místo kritiky by byla vhodná spíše pochvala vlastníka objektu, který se rozhodl investovat do opravy. Hrad Matrera je v soukromých rukou a není přístupný veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám