Hlavní obsah

Výletnice poctivě odevzdala vzácnou zlatou minci z římské doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská turistka našla na výletě ve východní Galileji vzácnou zlatou minci s portrétem císaře Augusta, který vládl Římu od roku 27 před naším letopočtem do roku 14 našeho. Mince je z pamětní série ražené za vlády císaře Trajána. Jde teprve o druhou nalezenou minci tohoto druhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výletnice našla minci starou 2000 letVideo: AP

 
Článek

Traján vládl do roku 117 našeho letopočtu a sérii nechal podle izraelských médií razit nedlouho před koncem své vlády. Věnoval ji památce svých předchůdců.

„Na rubové straně mince jsou symboly římských legií a Trajánovo jméno. Na líci není Trajánova hlava, jak by se dalo čekat, ale portrét císaře Augusta,“ sdělil numismatik Danny Syon, který pracuje v izraelském úřadě pro památky.

„Možná to dokládá přítomnost římské armády v této oblasti před 2000 lety, zřejmě v souvislosti s aktivitami stoupenců Bar Kochby v Galileji. Je ale velmi těžké určit to na základně nálezu jediné mince,“ odpověděl kurátor oddělení mincí v úřadě pro památky Donald Ariel na otázku, jak se mince dostala do Galileje.

Žold tři zlaté

Ariel také řekl, že z historických pramenů z té doby vyplývá, že „někteří římští vojáci dostávali vysoký žold v podobě tří zlatých mincí denně, což byl ekvivalent 75 stříbrných“.

„Protože měly vysokou cenu, nemohli vojáci za zlaté mince nakupovat na trhu, jelikož obchodníci za ně neměli dost drobných,“ vysvětlil Ariel.

Vzácný nález se podařil Laurii Rimonové z kibucu Kfar Blum. Se skupinou dalších turistů se vydala k archeologickému nalezišti v Galileji a cestou si všimla mince, která se zablyštěla v trávě. Pak zjistila, že jde o velmi starou minci. Průvodkyně skupiny Irit Zuková-Kovacsiová kontaktovala úřad pro památky, který na místo poslal odborníka.

„Nebylo snadné tu minci odevzdat,“ přiznala Rimonová. Úřad jí ale jako útěchu udělí děkovný certifikát, protože ne každý prý poctivě ohlásí nález starého předmětu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám