Hlavní obsah

V Angole našli jeden z největších diamantů v historii

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diamant o hmotnosti 404 karátů našla v Angole australská těžební společnost Lucapa. Jedná se o největší diamant nalezený v této africké zemi a jeden z největších vůbec.

Foto: Lucapa Diamond

Diamant nalezený v Angole váží 404 karátů

Článek

Sedm centimetrů dlouhý drahokam výrazně překonal předchozí angolský rekord, který držel 217karátový diamant přezdívaný Angolan Star nalezený v roce 2007.

„Nejsme zvyklí na určování hodnoty 400karátových diamantů, ale pokud se podíváme na podobně velké kameny, jedná se o částku kolem 20 miliónů australských dolarů,“ uvedl pro australskou stanici ABC šéf společnosti Lucapa Miles Kennedy.

V přepočtu na koruny jde o necelých 350 miliónů korun. Podle Kennedyho je diamant 27. největším v historii známých nálezů.

I přes stamiliónové ocenění je to však stále drobeček oproti diamantu nalezenému v listopadu v Botswaně. Váží 1111 karátů, je velký jako menší pomeranč a jde o druhý největší nález po diamantu Cullinan. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám