Hlavní obsah

Hledá se farmář pro malý ostrůvek. Má to ale jeden háček

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravdu pozoruhodná nabídka práce se objevila na webu britské Národní unie farmářů. Poptává farmáře, který by hospodařil na ostrově Tristan da Cunha a zvýšil jeho zemědělskou produkci a tím posílil jeho samostatnost. Zní to celkem normálně, jenže tento sopečný ostrůvek je nejodlehlejším obydleným ostrovem na světě. Dá se na něj dostat jen lodí a cesta z Jihoafrické republiky trvá týden.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Tristan da Cunha

Článek

Ostrov, jenž je součástí britského závislého území Svatá Helena, Ascension a Tristan da Cunha, leží na jihu Atlantského oceánu. Od pobřeží Afriky je vzdálen 2800 kilometrů a od Jižní Ameriky ještě o 500 kilometrů více.

Žije na něm ani ne 300 obyvatel, kteří se živí zemědělstvím a rybolovem. Úředníci se podle webu listu The Daily Telegraph obávají, že místní na posílení produkce nemají schopnosti, a tak se rozhodli sehnat profesionálního farmáře, aby se na ostrově začalo pěstovat více plodin a zvětšila se tak jeho nezávislost na dovozu.

„Je to nejzajímavější a nejunikátnější pracovní příležitost, jakou jsem kdy v rámci unie viděl. Mám za sebou 30 let inzerování a náboru, ale tohle překvapilo i mě. Doufám, že je tu farmář, který se toho ujme,“ uvedl k nabídce Alan Brown z Národní unie farmářů, která sdružuje 55 tisíc zemědělců z Anglie a Walesu.

Součástí nabídky je ubytování a přeprava na ostrov zdarma, mzda pak záleží na zkušenostech. Jedná se o dvouletý úvazek, ale přesná doba trvání záleží na tom, kdy se daný kandidát dostane na ostrov nebo z něj. Možnosti dopravy na Tristan da Cunha jsou totiž velmi omezené a podle webu pulse.ng je letos na ostrůvek naplánovaných jen devět plaveb z Jihoafrické republiky.

Tristan Da Cunha je součástí stejnojmenného souostroví. Objeven byl v roce 1506, první stálí osadníci se na něm však usadili až v 19. století. Půda na ostrově je ve společném vlastnictví a počty dobytka jsou striktně udržovány, aby se zachovaly pastviny. Příjmy místních obyvatel plynou z poplatků za komerční lov krabů, z prodeje poštovních známek nebo mincí a také z turismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám