Hlavní obsah

Rázná chůze, pravá ruka připravena tasit. Putin a další ruští představitelé chodí všichni stejně

Ruští vysocí představitelé včetně prezidenta Vladimira Putina chodí stejným způsobem - ráznou chůzí, přičemž téměř nepohybují pravou rukou. Důvodem je to, aby mohli rychle tasit zbraň, uvádí studie expertů vedených nizozemským profesorem neurologie Bastiaanem Bloemem zveřejněná v odborném časopise British Medical Journal (BMJ).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vladimir Putin při chůzi téměř nehýbe pravou rukouVideo: Reuters

 
Článek

Ráznou chůzi s pravou rukou u těla chodí nejen Putin, ale i dva bývalí ministři obrany Anatolij Serďukov a Sergej Ivanov. Stejně je na tom vysoký vojenský velitel Anatolij Sidorov. Chodí však takto také premiér Dmitrij Medvěděv, ačkoli ten nikdy v tajné službě nebyl.

Bloemův tým nejdřív zvažoval variantu, že tento způsob chůze může svědčit o počínající Parkinsonově chorobě. To ale nebylo v souladu s tím, že je Putin v dobré fyzické kondici, hraje hokej, plave a věnuje se judu.

Pak experti zjistili, že v manuálu pro agenty KGB bylo uvedeno, jak mají chodit, aby mohli rychle tasit zbraň.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident si podle týmu nizozemských expertů osvojil styl chůze, při kterém prakticky nehýbe pravou rukou. Zřejmě za to může výcvik u KGB

Podle nich tato chůze může být projevem behaviorální adaptace po výcviku u KBG nebo nácviku nošení zbraně, kdy jsou lidé naučeni při chůzi držet pravou ruku u hrudi. Zjistili, že podobně chodili i herci hrající kovboje ve filmech o Divokém západě.

Putin působil jako agent KGB v bývalé NDR v letech 1985 až 1990. V případě premiéra Medvěděva se vědci domnívají, že se stylem své chůze pokusil napodobit Putina, dodal britský list Daily Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám