Hlavní obsah

Že se v Česku hodně krade? Nastrčené kolo vydrželo v Praze nejdéle

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že se v České republice krade? Že by třeba kolo nechané volně bez dozoru na rušné ulici moc dlouho nevydrželo? Video s názvem „Mistrovství Evropy v kradení kol 2015“ vás vyvede z omylu.

Praha skončila v šampionátu kradení kol na třetím místěVideo: WeLoveCycling

 
Článek

Princip videa je jednoduchý. Ve třech evropských metropolích, konkrétně v Praze, Amsterodamu a Římě, nechali tvůrci videa stát na rušném místě nezamčené kolo. V okolí nastražili kamery a čekali, jak dlouho tam bicykl vydrží.

Už po pár desítkách sekund je jasné, že klip magazínu We Love Cycling nejde brát úplně vážně a nelze ho aplikovat na oficiální statistiky o krádežích kol. Na problém totiž upozorňuje zábavnou formou a doprovází ho strhující „sportovní“ komentář, o němž si třeba Vlastimil Vlášek, zdatný to učenec Pavla Čapka, může nechat jen zdát.

„Rozhodli jsme se nabídnout zábavný pohled na problematiku krádeží kol v celoevropském kontextu, kdy se často jedná o ohromující čísla,“ uvedla pro Novinky redakce magazínu We Love Cycling. Dodala, že produkce videa zabrala zhruba dva měsíce.

Kromě skrytých kamer si navíc autoři přichystali pro potenciální zloděje menší překvapení. Jakmile kolo ukradli, vytryskl z řídítek červený prášek a v nedaleko stojícím nákladním voze začala hrát kapela, jež byla do té doby skrytá.

„Vyhrál” Amsterodam

V Amsterodamu, kde kolo vydrželo 22 minut, se zloděj zalekl a dal se rychle na útěk. V Římě se takové drama nekonalo. Tamní „zájemce“ o kolo si ho nejprve váhavě prohlížel a zkoumal okolí. Nakonec ho sebral a dal se na odchod. Jak reagoval na prášek a kapelu? Nijak. Prostě šel dál a zajistil italskému hlavnímu městu druhé místo s časem jedné hodiny a sedmi minut.

A co Praha? Jako na vítěze na ni sázel i komentátor, ale zmýlil se. Na náměstí Republiky totiž vydrželo necelé tři hodiny. Dál už se nesoutěžilo. Možná tomu pomohlo policejní auto, které pár desítek minut stálo opodál, nebo na tom třeba Praha není tak špatně.

„Řím, Amsterodam a Prahu jsme vybrali na základě statistik a zeměpisné polohy. Jedná se o města, ve kterých se cyklistická kultura navzájem liší v řadě aspektů a přitom trpí podobnými problémy. Problematice městské cyklistiky se dlouhodobě věnujeme, takže známe situaci ve většině evropských měst, v řadě z nich jsme i natáčeli,“ dodala redakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám