Hlavní obsah

Polární záře překvapila obyvatele na netradičním místě

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Minnesoty ve Spojených státech amerických měli možnost ve středu pozorovat netradiční podívanou. Na jejich obloze se totiž objevila polární záře, která je normálně k vidění v mnohem severnějších oblastech, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatele Minnesoty překvapila polární zářeVideo: stormchasingvideo.com, Reuters

 
Článek

Obloha nad městem Duluth se v noci rozzářila třpytivými pruhy zelené a žluté. Vidět polární záři v Minnesotě je velmi vzácné, neboť tento fenomén se většinou objevuje v mnohem severnějších oblastech.

Polární záře, respektive na severu aurora borealis, je jev způsobený masivní erupcí slunečních skvrn ve vysoké atmosféře. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem země.

Magnetické pole Země jej odrazí dál do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře, kde jsou ve spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům modré planety. Na nich sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 kilometrů nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám