Hlavní obsah

Italský důchodce vyhlásil na kruhovém objezdu vlastní stát

Turín

Italský penzista Pier Giuseppe Dellavalle vyhlásil vlastní „nezávislý stát” severně od Turína. Nachází se na místním kruhovém objezdu. Pozemek muži kdysi patřil, ale musel se ho vzdát kvůli stavbě silnice. Dostal ale zaplaceno méně, než mu úřady slíbily a také po něm neustále vyžadují daň z nemovitosti. I soudy uznaly, že muž má na pozemek stále právo.

Foto: Profimedia.cz

Na pozemku vznikl kruhový objezd, formálně však stále patří seniorovi. Ilustrační foto

Článek

Vyhlášením Knížectví Dellavale protestuje proti nesmyslnému postupu úředníků a jeho mottem se stalo heslo „Nenechme svět v rukách idiotů”, napsala agentura DPA.

Dellavalle přišel o svůj dům na začátku tisíciletí kvůli stavbě obchvatu. Dellavalle se dohodl s národní společností pro stavbu silnic a dálnic ANAS na náhradě ve výši 600 000 eur (16,3 miliónu Kč), nakonec však dostal pouze 347 000 eur (9,4 miliónu Kč).

Úřady ale zapomněly zapsat vyvlastnění domu. Ten byl zbourán, místo něho je objezd, po muži ale úřady stále požadují daň z nemovitosti. "Když říká počítač, že tam dům stojí, musí také existovat," řekl mu prý úředník.

"Moje zkušenosti jsou částečně k smíchu a částečně k pláči," uvádí Dellavalle v prohlášení o vzniku nového "státu", jehož se prohlásil hlavním představitelem. Občanství "knížectví" již obdrželo 68 osob.

Podle soudu má na pozemek právo

Po četných dopisech, které zůstaly bez odpovědi úřadů, se Dellavalle rozhodl získat pozemek na kraji severoitalského města Vercelli zpět. Od té doby jej pravidelně navštěvuje. Začal tam pěstovat rajčata, grilovat s přáteli a vztyčil zde i protestní nápis. Místní úřady ho daly k soudu, ten však uznal, že Dellavalle má na pozemek právo.

Řemeslník a amatérský archeolog Dellavalle, kterému jeho přátelé přezdívají D'Artagnan, na soudních výlohách již zaplatil 60 000 eur. Boj s úředníky však nehodlá vzdát. V září plánuje na svém pozemku další sraz, na kterém bude jmenován miniparlament a ministři. "Všichni jsou vítáni, včetně cizinců," dodává.

ANAS a místní orgány ve Vercelli se zatím přou o to, kdo je vinen. Podle Dellavalleho mají jen dvě možnosti – buď musí obchvat rozkopat a jeho dům znovu postavit, nebo mu vyplatit zbývající částku ze slíbené náhrady. Do té doby "knížectví" zůstane – jako ostrov odporu vůči neschopnosti úřadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám