Hlavní obsah

Vyfotila špatně zaparkovaný vůz policie, hrozí jí pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jisté Španělce hrozí pokuta 800 eur (22 000 korun) za zveřejnění fotografie policejního auta parkujícího na místě pro invalidy. Žena fotku umístila na Facebook a potrestána může být podle nového a hojně kritizovaného zákona o veřejné bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve Španělsku zákon začal platit 1. července a kromě jiného umožňuje lidi trestat za protesty proti zasahujícím policistům nebo zveřejňování jejich fotografií. Španělé mu říkají náhubkový zákon a opozice tvrdí, že je protiústavní.

Incident se stal v městečku Petrel u Alicanta na jihovýchodě státu. Žena chtěla poukázat na to, že si policie zastaví, kde chce, aniž by jí hrozil postih.

Stížnost na ni podali dva policisté, kteří s autem přijeli k městskému parku, aby tam prý zasáhli proti vandalům, kteří ničili bazén. Fotka z internetu do 24 hodin zmizela, ale policisté jsou přesvědčeni, že jejím zveřejněním žena poškodila policejní sbor.

„Nejde o to, že se na fotce objevila poznávací značka, a nejde ani o výrazy, které ta dáma použila. Jde o to, že tvrdila, že policisté zaparkovali na místě svévolně, zatímco pravda je, že přijeli k rychlému zásahu,“ řekl k incidentu zástupce policejního sboru v Petrelu Fermín Bonet.

Nový zákon kritizují novináři, právníci i nevládní organizace včetně Amnesty International. Umožňuje pokutovat lidi až do výše 30 000 eur za protesty v blízkosti státních institucí v případě, že bude narušena veřejná bezpečnost. Za protest v blízkosti klíčové infrastruktury pak ve Španělsku hrozí pokuta až 600 000 eur (16 miliónů korun). Za neoprávněné použití snímků policie může přijít i třicetitisícová pokuta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám