Hlavní obsah

Třináctiletý chlapec váží 230 kilogramů

Právo, Pavol Minárik

Třináctiletý žák základní školy z polské Bydhošti váží 230 kilogramů. Obrovská nadváha, kterou trpí, mu neumožňuje normálně fungovat a také ohrožuje jeho zdraví a život. S jeho problémem mu doteď nedokázala pomoci rodina, škola ani lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chlapec, který žije s matkou a babičkou, už téměř nechodí. Po pár krocích si musí sednout na speciální kovovou stoličku, protože dřevěná by pod ním nevydržela. Do školy, kde má individuální plán, ho vozí autem na 10 hodin týdně.

„Připravili jsme mu i dodatečnou výuku o dietě a zdravé výživě se specialistou, ale jeho matka nechce, aby na ni syn chodil,“ řekla listu Gazeta Wyborcza ředitelka školy Beata Mendryová.

Ve škole si jsou vědomi toho, že chlapci je potřeba pomoci, protože by to s ním nemuselo dobře dopadnout. Ale nedaří se jim to. Našli dokonce sponzora, který mu zaplatil speciální rehabilitačně-odtučňovací pobyt, ale chlapec na něj nakonec nešel.

„Už na podobném byl a shodil 10 kilogramů, pak ale doma dalších 20 nabral, takže je to zbytečné. Ani lékaři mu nedokážou pomoct,“ uvedla chlapcova babička Anna Majewská. „Víme, že váží hodně, ale nevíme proč,“ dodala bezradně.

„On přece nepřibral ze dne na den. Lékař, škola a hlavně rodina měli být znepokojeni a začít konat, když mělo dítě 70 kilogramů, a ne až teď, kdy má o 160 více,“ upozornila známá polská dietoložka Katarzyna Blazejowská a dodala, že bez ohledu na okolnosti, za jakých se vyvinula jeho hrozivá nadváha, nevyhnutelně potřebuje lékařskou pomoc, jinak jeho mladý organismus už dlouho nevydrží.

Reklama

Výběr článků

Načítám